Under tisdagens möte i Haparanda mellan Ekfors krafts tvångsförvaltare advokat
Johan Gullesjö och kommunalråden Roland Kemppainen, Övertorneå och Gunnel Simu, Haparanda, framförde råden krav på bättre information och tillgänglighet från Gullesjös sida.
- Det gäller både tvångsförvaltaren och Rejlers som han anlitat för faktureringen. Vi vill se en skärpning där, servicen måste bli bättre. Det är en förtroendefråga, säger Roland Kemppainen.
Kontaktperson anställs
Ett konkret resultat är att parterna kom överens om att en person ska anställas som ska finnas i Tornedalen och kunna ge information till allmänheten som exempelvis har frågor kring elräkningarna.
- De ska kunna ringa och ställa frågor under ett antal timmar per dag och vecka, säger Roland Kemppainen.
Uppvaktar EI
Gunnel Simu tog upp den bristfälliga informationen och agerandet från Energimarknadsinspektionen.
- Vi kommer tillsammans att uppvakta EI för att höra vad de kan göra, om de kan påskynda det här, säger hon.
EI har som bekant ansökt om tvångsinlösen av Ekfors krafts elanläggningar och målet ska upp i fastighetsdomstolen den 7 april.
- Vi vill veta hur länge det hela kan ta, om det tar månader eller år innan allt är klart, säger Gunnel Simu.
Momsen fixad
Kommunpolitikern Ulf Hannu (C) har uppmanat framför allt företagare att betala till Ekfors kraft i stället för tvångsförvaltaren. Detta för att tvångsförvaltningen inte har fått ett momsnummer och företagare därmed inte kan dra av momsen. Men Johan Gullesjö ger lugnande besked:
- Vi har fått beskedet att vi ska få använda Ekfors krafts momsnummer på elfakturorna så det är bara att betala till förvaltningen. Det ska inte vara några problem att göra avdrag för momsen sedan, säger han.
Dubbelt för Övertorneå?
Sedan årsskiftet betalar Övertorneå kommun nätavgiften till tvångsförvaltningen, innan dess betalade man till Ekfors, vilket kan innebära att kommunen får betala tre månaders elräkningar en gång till, en smäll på uppåt 800.000 kronor.
Johan Gullesjö har tidigare sagt till Kuriren att han kommer att kräva kommunen på betalningen, men svävar nu på målet.
- Vi har ju fått träffas nu och ska se hur vi ska lösa det, säger han.
Haparanda kommun har hela tiden betalat till tvångsförvaltningen.