Det är inte bara hans ICA-butik som redovisar förlust.
Lönsamheten i branschen varierar från ort till ort, och från butik till butik, resonerar Stefan Olsson, som driver ICA Kvantum i Kiruna.
- Det skrivs ofta om några få som går väldigt bra men många butiker, ofta landsbygdsbutiker, har det jobbigt. Lönsamheten i branschen är låg, jämfört med andra branscher, och så har det alltid varit, känns det som, säger han.
Förluster
ICA Maxi i Haparanda flyttade för några år sedan till nya lokaler.
Bolagets omsättning, exklusive moms, var 2009 över 200 miljoner kronor. Resultatet efter finansnetto blev en förlust på 4,5 miljoner.
Året efter sjönk omsättningen till 196 miljoner och förlusten blev 7,4 miljoner kronor, visar årsredovisningen
För tiden därefter saknas offentliga räkenskaper. Enligt Kåre Mogemark, som driver butiken, blev omsättningen 2011 ungefär som året innan och det blev en förlust på miljonbelopp.
Måste sälja mer
Någon risk för att behöva klappa igen ser han inte, säger han.
- Nej, däremot måste man vända på varje sten och öka försäljningen.
Valutan har betydelse, uppger Kåre Mogemark. Då menas kronans förhållande till euron, vilket påverkar den finska kundtillströmningen.
ICA Sverige AB har skjutit in pengar till bolaget för butiken.
Kåre Mogemark vill se en ökad årsförsäljning med 50 miljoner kronor och medvind från annan valutakurs.
Back i Kiruna
ICA Kvantum i Kiruna öppnade under 2010.
För detta ofullständiga driftsår redovisas en omsättning på 90 miljoner kronor. Resultatet efter finansnetto blev en förlust med 6,6 miljoner kronor.
Även 2011 gick det back, uppger Stefan Olsson, ICA Kvantum.
- Utfallet 2010 följer kalkylen och även för 2011 är det så, det blev till och med bättre än kalkylen. Det är stora investeringar och initialt är det stora avskrivningar. Det är normalt med en inkörningstid, säger han.
Även i det här fallet har ICA Sverige gått in med pengar, de ska med tiden betalas igen, påtalar han.