I väntan på att isen smälter

Siv och Stig Sandin från Kalix promenerade fyra och en halv kilometer på isen för att ta sig ut till stugan i Haparanda skärgård. Nu väntar de på att kunna ta båten hem.

FLYTTAT UPP. Efter problem med översvämning och stora isblock alldeles intill stugan vid islossningen  har Karl-Johan Taavoniku flyttat upp stugan på högre grund och längre från älven.

FLYTTAT UPP. Efter problem med översvämning och stora isblock alldeles intill stugan vid islossningen har Karl-Johan Taavoniku flyttat upp stugan på högre grund och längre från älven.

Foto: Sabina Nilsson

Haparanda2013-05-06 06:00

Det är andra året som Siv och Stig Sandin övervintrar, det vill säga tar isvägen ut till stugan och båten hem. På ön Hanhinkari har de haft stuga i över 40 år och varje vår har Siv fantiserat om att stanna över islossningen. Men på grund av arbetet har det bara varit drömmar.

-  Vi har alltid sagt att när vi blir pensionärer ska vi övervintra här, och så blev det. Det går nästan inte att beskriva hur härligt det är, säger Siv.

Enligt henne är den största tjusningen tystnaden, som endast avbryts av fågelkvitter, och känslan av frihet. Här tar hon och Stig varje dag som den kommer.

-  Man lever i nuet på ett annat sätt än hemma. Vi är mycket utomhus i naturen. Enligt mig är detta den finaste tiden på hela året, säger Siv.

Ingen el
Det finns ingen el eller rinnande vatten i Kalixparets stuga. Däremot har de solceller på taket som gör det möjligt att se på tv och tända lampor. Till dusch och disk använder de regnvatten och dricksvatten fraktade de med sig när de anlände.

-  Att övervintra kräver planering. Man måste bunkra upp mat och vatten så det räcker och blir över. Men skulle vattnet ta slut så finns det en källa på ön, säger Siv.

På Hanhinkari befinner sig just nu nio personer, fördelade på fem stugor. Är det en fin dag gör de upp en eld och grillar tillsammans och vissa kvällar samlas de i någons stuga och äter middag med varandra.

Hur länge de stannar innan det går att ta sig hem vet ingen säkert, men Siv gissar på ett par veckor.

-  I fjol kunde vi åka hem två veckor efter att islossningen startat i Torneälven. Jag skulle tro att det blir något liknande i år, säger hon

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om