Hoppas på fast gasledning

Tornedalsrådet och Bothnian Arc undersöker möjlighterna för en fast gasledning från norska Melköya till Bottenviken. Den tunga industrin på den finska och svenska sidan kan få sin energiförsörjning på det sättet.

HAPARANDA2007-10-29 01:45
Stora satsningar för att exploatera gastillgångarna utanför den Nordnorska kusten pågår just nu. Både i norra Sverige och norra Finland finns ett stort intresse att för industriellt bruk använda sig av den gas som produceras i Nord-Norge. Tornedalsrådet och Bothnian Arc har hos Nordiska Ministerrådet ansökt om medel för att initiera en förstudie om de ekonomiska och miljömässiga förutsättningarna för en fast gasledning från Melköya till Bottenviken. Två ben
"Den Nordnorska gasen ligger i vår omedelbara närhet och det finns all anledning att utan dröjsmål närmare granska möjligheterna för ett utnyttjande av dessa resurser i vårt nordiska närområde", säger Peter Hagström, Tornedalsrådet, i ett pressmeddelande. Ledningen är tänkt att delas upp i två ben i Haparanda-Torneå, ett som följer den svenska kusten söderut och ett som på samma sätt följer den finska kusten.

Använder mycket energi

Bottenvikens tunga industri (metall, papper, trä) är stora energianvändare både på svenska och finska sidan. Exploateringen av de nya malmfyndigheterna i svenska Pajala och finska Kolari där även ett pelletiseringsverk projekteras väntas komma att behöva stora mängder energi. Under förutsättning att ansökan beviljas påbörjas förstudien i januari 2008 och beräknas vara avslutad och presenterad för intressenterna per den 30 september samma år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om