Waara(S) nytt kommunalråd i Haparanda– vann med en röst

Nina Waara (S) utsågs under måndagseftermiddagen till nytt kommunalråd i Haparanda – med en rösts övervikt.

Nina Waara(S) utsågs under måndagen till nytt kommunalråd Haparanda.Hon vann med en röst övervikt mot utmanaren Sofia Söderholm(M)

Nina Waara(S) utsågs under måndagen till nytt kommunalråd Haparanda.Hon vann med en röst övervikt mot utmanaren Sofia Söderholm(M)

Foto: Björn Engström

Haparanda2022-11-28 16:39

Det blev en dramatisk omröstning i Haparanda kommunfullmäktige om vem som skulle bli nytt kommunalråd efter avgående Sven Tornberg(C). Med rösterna 13 för Nina Waara mot 12 för Sofia Söderholm (M) och 6 nedlagda blev det alltså Nina Waara som blir nytt kommunalråd i gränskommunen.

– Det känns skönt. Det var osäkert in i det sista, säger Nina Waara till Norr Media efter omröstningen.

Vilken är då den viktigaste frågan att ta tag i under den kommande mandatperioden?

– Skolfrågan utan tvekan. Vi måste vända den negativa utvecklingen och se över skolstrukturen, säger hon.

Innebär det att det kommer att bli skolnedläggningar i Haparanda?

– Det är för tidigt att svara på det. Förutom låga resultat har vi sjunkande födelsetal och därmed färre elever och svårt att få tag på behöriga lärare.  Så vi måste göra något åt det, säger Nina Waara.

Vi har tidigare berättat att meritvärdet för elever i årskurs nio i Haparanda 2021 var det lägsta sedan 2017, då den nuvarande beräkningsgrund för meritpoäng togs i bruk. Dessutom är frånvaron hög i många av Haparandas skolor.

Nina Waara framhåller att ett bättre skolresultat ökar möjligheterna att locka fler företag att etablera sig i Haparanda och därmed också fler att bosätta sig där.

– Ta Töre som exempel. När de förbättrade skolan så vände utvecklingen också med fler företag och fler människor. En bra skola betyder mycket för att människor ska vilja bosätta sig på en ort, säger hon.

Nina Waara framhåller att Haparanda också vill vara en del av den gröna omställningen både i Sverige och Finland.

– Vi ligger ju på gränsen mitt emellan länderna och borde kunna locka hit fler företag från både i Sverige och Finland som arbetar med den gröna omställningen säger hon.

 Nina Waara vill också fördjupa kontakten mellan Haparanda och Torneå.

– Vi har ju redan ett bra samarbete. Mycket är på tjänstemannanivå. Men det är inte alltid vi är i fas med varandra när det gäller politiska frågor. Därför vill jag ha ett ökat politiskt samarbete med fler samarbetsformer, säger hon.

Vad vill Nina Waara göra med gränsområdet där miljardprojektet Barents center en gång skulle byggas?

– Det ser inte bra ut med ödetomten. Vi måste hitta en lösning så vi kan utveckla det området. Området har ett fantastiskt bra läge på gränsen mellan våra länder och borde kunna användas till något annat, säger Nina Waara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!