Ett stort antal medier i Sverige och Finland rapporterade i veckan om kopplingen mellan missbildade barn i Haparanda och utsläpp från Outokumpus stålverk i Torneå.
Uppgifterna har skapat en stor oro hos befolkningen i Haparanda.
- Ja, många har hört av sig, det är gravida mammor och andra som är oroliga, säger Göran Dahlström, medicinsk ledningsansvarig läkare vid Haparanda vårdcentral.
Har du fått bekräftat antalet fem barn?
- Nej. Rätt antal är fyra barn som fötts med något slags missbildningar i Haparanda kommun och det är inom normalvariationen. Men då folk är oroliga så kommer vi att ha ett chefsläkarmöte i morgon (läs i dag, reds anm) och ta fram så mycket fakta som möjligt kring det här, säger Göran Dahlström.
"Helt normala siffror"
År 2010 föddes 107 barn i Haparanda kommun. Andelen missbildade barn som föds per år i Sverige är 3,6 procent.
Karin Källén är docent i
reproduktionsepidemiologi vid Lunds universitet och även anställd av Socialstyrelsen. Hon ser inget ovanligt i antalet:
- Fyra av cirka 100 är inte mycket, helt normala siffror. Jag har ingen information om vilken typ av missbildningar det rör sig om i år, men antalet ger ingen anledning till oro, säger hon.
Per Fahleson, länschef för barnsjukvården i Norrbotten, ser heller ingen anledning till oro i siffrorna.
- Nej. Vi har gjort en genomgång av de som vårdats hittills under 2011 i länet för olika missbildningar och det är sammanlagt 20 barn. Av dessa kommer fyra från Haparanda kommun.
Vilken typ av missbildningar är det frågan om?
- Det är lite olika, det kan vara en missbildad hand eller en ändtarmsöppning som inte finns på plats riktigt, säger Per Fahleson.
Kan man peka ut någon speciell orsak?
- Nej, det är skador som uppkommer under fosterstadiets perioder då olika organ bildas och då kan det bli en felprogrammering som man inte vet orsaken till. Det är en genetisk slump och det är svårt att säga om det finns yttre orsaker, säger Per Fahleson.
"Inget samband"
Finska motsvarigheten till Socialstyrelsen, Institutet för hälsa och välfärd, THL,
meddelade på torsdagen att man inte funnit något samband mellan Outokumpus utsläpp och missbildade barn i Torneå-området.
- Missbildningsregistret i Finland visar inga avvikelser för Torneå jämfört med Länsi-Pohja (Västra Österbotten) sjukvårdsdistrikt, säger Annukka Ritvanen, läkare och specialforskare vid THL.
"Stålverket i Torneå inledde sin verksamhet år 1976. Om verkets utsläpp hade ett samband med missbildningarna hos barnen, skulle denna effekt ha framkommit redan mycket tidigare", skriver THL.