I början av juli månad lämnade paret från Seskarö in en överklagan till förvaltningsrätten angående det beslut, om byggandet av Barents Center, som togs i juni. Kommunen kommer att hyra skola och multiarena av Avalanche Capital i 25 års tid för 18 miljoner kronor per år.
– Det är en summa som indexuppräknas löpande. Avtalet är värt mellan 450 och 700 miljoner och kommunen kommer att vara fast i avtalet under alla dessa år. Det känns obehagligt att det fortfarande inte finns något svar på vad man ämnar göra med de befintliga lokalerna. Dessutom saknas redan i dag pengar till underhåll av kommunala anläggningar, i Seskarö söker man pengar från fonder för reparation av skolans gymnastiksal, säger Åsa Hansson.
Inte sakägare
Hon har läst på i ämnet och tycker att revisionsberättelsen för år 2012 är skrämmande.
– Revisorerna skriver att kommunen har en ansträngd ekonomi i dagsläget så det är självklart att man känner oro för framtiden, säger hon.
Hon poängterar att de inte är emot att man bygger på gränsen eller satsar på en bra skola, men menar att det inte går att göra till vilket pris som helst.
– Det är som att önska sig något fint man inte har råd med. Det finns ingen finansiering för det här åtagandet.
I kommunens yttrande står att läsa att Åsa Hansson och Kaj Rundgren inte kan överklaga då de inte är sakägare.
– Vi har tagit hjälp av expertis. Detta handlar om juridik och i juridisk mening är de inte sakägare, alltså part i en upphandling. Dessutom går det inte att överklaga en upphandling. Men sedan får man ju naturligtvis tycka vad man vill, säger kommunalrådet Gunnel Simu (S).
"Vi som ska betala"
Under kommunstyrelsens senaste sammanträde röstade tio av elva ledamöter för yttrandet som ska lämnas till förvaltningsrätten.
Även Åsa Hansson och Kaj Rundgren författar ett yttrande till rätten.
– Vi anser att vi har talerätt i det här ärendet. Om vi som skattebetalare och kommunmedborgare inte har rätt att yttra oss vem är det då som har det, undrar Åsa Hansson.
Men Gunnel Simu känner sig helt trygg med satsningen och menar att kommunen har grepp om ekonomin och klarar finansieringen.
– Den ger positiva effekter med ökad tillväxt och arbetstillfällen. Revisorernas kritik är att vi ska stärka vårt eget kapital och det jobbar vi på. Kommunen har gjort positivt resultat i tio års tid, säger hon och tillägger:
– Baksidan av denna överklagan, som enligt vår juridiska expertis har små möjligheter att gå igenom, är att etableringar som kommer att gynna Haparandaborna fördröjs, säger hon.