Haparandabo observatör vid granskning i Genève

I morgon och på onsdag granskas hur väl Sverige följer Barnkonventionen. Granskningen görs i Genève av Barnrättskommittén och på plats som observatör finns Ulla Hardelin, Rädda Barnen, Haparanda.

Barnrättskommittén ser över hur väl Sverige följer Barnkonventionen.

Barnrättskommittén ser över hur väl Sverige följer Barnkonventionen.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Haparanda2015-01-12 09:22

– För mig är det inte bara intressant att följa granskningen på plats ur ett nationellt perspektiv. Barnrättskommittén kommer att ge Sverige rekommendationer som också är viktiga på kommunal och regional nivå, säger Ulla Hardelin, Rädda Barnen i Haparanda.

I dag flyger hon till Genève och i morgon och på onsdag ska Sverige kontrolleras av Barnrättskommittén – FN:s kommitté för barnets rättigheter. Kommittén kontrollerar hur Sverige uppfyller sina skyldigheter enligt Barnkonventionen. Sverige ratificerade konventionen för 25 år sedan och granskningen sker var femte år för de länder som skrivit under konventionen.

Rädda Barnen, Barnombudsmannen och Unicef tillhör de organisationer som kommer att finnas på plats.

– Rädda Barnen jobbar ju mycket med påverkansarbete i olika barnrättsfrågor. Vi är en aktiv part när det gäller att påverka regeringen och därför får vi vara med som obesrvatörer när regeringen frågas ut av barnrättskommittén i Genève. Det känns väldigt spännande, det känns som en ära att representera Sverige. Det är ett stort ansvar, säger Ulla Hardelin.

Hon ser tecken på att det skett förbättringar inom vissa områden sedan Sverige senast granskades för fem år sedan.

– Visst har det hänt en hel del saker, till exempel kring arbetet med funktionshindrade barn och ungdomar. Man tittar på hur det går att förbättra förhållandena för dem. Men det tar ofta tid inom politiken innan det är framme vid beslut.

Hur tycker du att barnkonventionen följs i länet?

– Jag kan med glädje konstatera att landstinget lyft upp problemet med psykisk ohälsa bland unga. I Boden och Haparanda har det startats upp ett projekt kring hur man ska jobba med de här frågorna. Det finns tecken på bra saker, och man måste uppmärksamma sådant också och inte bara kritisera.

– Men det saknas till exempel fortfarande en handlingsplan hur man ska förbättra situationen för barn som lever i ekonomisk utsatthet, och där vill vi jobba för en förbättring, säger Ulla Hardelin.

Barnkonventionen

Är en internationell överenskommelse mellan de flesta av världens länder. Konventionen består av artiklar som beskriver vilka rättigheter barn har. Grundtanken är att alla barn i världen är födda fria och att alla barn har lika värde.

Källa: Unicef

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!