Haparanda vill vända trenden

Lägst valdeltagande i landet de senaste tre valen. Filip Karkiainen och Julia Jokiaho är två förstagångsväljare som tänker rösta, och därmed bidra till att vända trenden i Haparanda.

Vill möta politiker. Julia Jokiaho och Filip Karkiainen skulle uppskatta om fler politiker tog sig tid att komma till skolan och berätta om sin politik.

Vill möta politiker. Julia Jokiaho och Filip Karkiainen skulle uppskatta om fler politiker tog sig tid att komma till skolan och berätta om sin politik.

Foto: Nils Jönsson

Haparanda2014-08-28 10:42

Filip Karkiainen och Julia Jokiaho går sista året på samhällsprogrammet. Den 14 september får de för första gången chans att rösta i riksdag, kommun och landstingsvalet. Båda röstade i EU-valet, där valdeltaganden i Haparanda ökade, och de tror att det finns chans att kommunen vänder trenden det här valet.

– Möjligheten finns, om vi har politiker som är engagerade så ökar chansen i alla fall, säger Filip Karkiainen.

Båda tror att flera orsaker ligger bakom att det är så få som röstar.

– Det är hög arbetslöshet här. Många ungdomar är inte så aktiva och känner kanske att det inte spelar någon roll om de röstar, säger Filip Karkiainen.

De säger att de har bra koll på de lokala politikerna, men skulle uppskatta fler skolbesök och samtal med de styrande.

– Inför EU-valet var det nästan ingen information alls från partierna. Man borde prata mer om det egentligen, det är viktigt, säger Julia Jokiaho.

In i det sista inför valet gör politikerna i Haparanda sitt bästa för att locka kommuninvånarna till valurnorna. Socialdemokraten Ida Karkiainen har i sociala medier uppmanat folk att rösta, och tycker att politikerna har en viktig roll för att höja valdeltagandet.

– Det är jätteviktigt att vi är ute och visar att vi finns, säger hon.

Vad beror det låga valdeltagandet på?

– Det beror på många olika saker, vi har nog inte analyserat det så djupt som vi borde. Jag möter många som tycker att de finska valen är viktigare och följer finsk media, det är en stor anledning, men det finns andra saker som spelar in.

Moderaten Roger Karlsson tror att en faktor som spelar in är att många kommuninvånare har finskt medborgarskap och därmed inte får rösta i riksdagsvalet.

– Jag tänker att det beror på att många har finska medborgarskap. Sedan är det nog så att en del är lite lata och inte bryr sig om att rösta. Det borde forskas mer i det för att få fram vad det beror på.

Vänsterpartiets Pekka Hyötylä är inne på samma linje, men tror också att hög arbetslöshet spelar in.

– En förklaring tror jag är att många i Haparanda är från Finland och inte är engagerade i politiken här. Valdeltagandet i Finland är också generellt lite lägre än i Sverige. Sedan är utanförskapet stort i Haparanda, många sjukpensionärer och hög arbetslöshet. Många känner att det inte spelar någon roll vem som har makten.

Tror du att trenden vänds i år?

– Jag tror inte på det, men jag hoppas på det.

Valdeltagande Haparanda

De tre senaste valen har Haparanda haft lägst valdeltagande i landet.

Riksdagsvalet 2002: 67,1 procent

Riket: 80,1 procent

Riksdagsvalet 2006: 68,6 procent

Riket: 81,99 procent

Riksdagsvalet 2010: 71,04 procent

Riket: 84,63 procent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!