Marlene Haara (S), ordförande i socialnämnden, leder en grupp kvinnor genom återvinningsstationen i Haparanda och förklarar hur det går till. Det är inte självklart för alla som är med. Bilhilda Maliyaga är på besök från Tanzania och tar in kunskap för att överföra det till hemlandet i Afrika.
– Skräpet hemma i mitt land samlas manuellt. Oftast av kvinnor som får städa gatorna och sedan kasta iväg soporna, berättar Bilhilda Maliyaga.
Hon har kommit till Haparanda genom utbildningsprogrammet ICLD (Internationellt centrum för lokal demokrati), för toppolitiker som är kvinnor i Afrika, Asien och östra Europa. Bilhilda Maliyaga är ledamot i distriktsstyrelsen i hemstaden Morogoro. Men att vara kvinnlig politiker där är inte samma sak som att vara det i Sverige. Det är huvudsyftet med utbildningsprogrammet.
– Det är skillnad. Vi är ett mindre utvecklat land och vi utvecklas långsamt. Sverige är längre fram och kvinnorna kan kämpa mer för sina rättigheter än i mitt land. Men vi försöker.
Tanzania har präglats av bland annat diskriminerande lagstiftningar, underrepresentation av kvinnor i politiken och våld i och utanför hemmet.
– Traditionellt ska kvinnor inte tala inför män i politiken. Men nu går det framåt, vi måste bli jämlika, berättar Bilhilda Maliyaga.
Därför finns en hel lärdom att hämta från Sverige och Haparanda.
– Vi kan till exempel lära ut hur vi fick vår rösträtt och vilka system vi har för att lyfta fram kvinnor här, säger Marlene Haara.