Haparanda bjuder på matnyttig utbildning

Nu utbildas elever från utbildning Nord i Övertorneå till kockar, servitörer och receptionister på Haparanda stadshotell genom ett nystartat samarbete.
- Bra med utbildning i verklig miljö, säger Marie Gradin, gruppledare Nord.

HAPARANDA2007-03-31 06:00
Den första mars påbörjades samarbetet mellan utbildning Nord och Haparanda Stadshotell då utbildningarna inom hotell- och restaurang förlagt sina praktiska delar på det anrika hotellet. För hotellet innebär det en del fördelar.
- Det är svårt att få tag i kompetent personal. På det här sättet ombesörjer vi det framtida kompetensbehovet för oss, säger Håkan Göthager som arrenderar Haparanda stadshotell.

Nystart för modell
Konceptet har prövats tidigare på hotell Tornedalia i Övertorneå och även då var Nord och Göthager inblandade.
- Modellen fungerar väldigt bra. Eleverna utbildas i ett verkligt läge med riktiga gäster, säger Marie Gradin, gruppledare inom service-turism på Nord.
Det blir alltså en nystart i gränsstaden.
- En elev som slutade i går skrev i sitt omdöme att han tyckte att det var ett riktigt lyft att komma hit, säger Hannele Barsk, kockutbildare Nord.
Eleverna har hela tiden en handledare att tillgå så det handlar inte om att hotellet får gratis arbetskraft.
- Nej, vår arbetsstyrka på cirka 20 årsarbetsplatser är intakt. Är det så att någon elev skulle ansvara för ett arbetspass så betalar vi naturligtvis lön, säger Håkan Göthager.
I köket är det full aktivitet och eleverna jobbar för högtryck med lunchen och den kommande frukostbuffén under överinseende av kockhandledaren Hans-Erik Karlsson.
- Det är högt tempo men man vänjer sig, säger kocken som är tillbaka på Statt efter en sejour i Luleå.

Många får jobb
Service-turism är ett av fyra områden av arbetsmarknadsutbildningar som utbildning Nord i Övertorneå arrangerar. Eleverna är från Sverige, Norge och Finland. Utbildningen är individuellt anpassad med kontinuerlig intagning. Kock- och hotellserviceutbildningarna är 40 veckor vardera, servitörutbildningen 28 veckor.
- Det är cirka 75 procent som får jobb, en del redan före avslutad utbildning. Då räknas också tillfälliga jobb in, det är ju mycket säsongsbetonat i den här branschen, säger Marie Gradin.
Enligt Hannele Barsk är siffran ännu bättre för kockutbildningen där nästan alla får jobb efter utbildningen. Just nu är elva kockar, två servitörer och sju elever på sju hotelleserviceutbildningar inskrivna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om