Förra hösten köpte makarna Mogemark handelshuset i Haparanda. Gården grundades år 1832 och här har bedrivits handel sedan år 1905.
– Här har Hermanssons hållit till i flera generationer. I den gamla butiken sålde man allt från sprit till konditorivaror, berättar Kåre Mogemark.
Bakom handelshuset ligger trädgården vilken omges av en lång, u-formad byggnad; de sammanbyggda uthusen. Här finns ett gäststall för tre hästar, ett stall för fem hästar, vagnslider, ett herr- respektive damdass, vedförråd, drängstuga, bagarstuga, isförråd, alkoholbutik, bastu, tvättstuga, två magasin och gamla butiken. I dag lutar byggnaden så mycket att det vore rent farligt att gå in i den. Själva handelshuset består av 12 rum och två kök.
– Detta är en unik handelsgård som är värd att bevaras. På innergården skulle man kanske kunna anordna loppisar, bröllop och auktioner. Kanske skulle vi även kunna öppna ett litet fik här. Det finns så många möjligheter, säger Kristina Mogemark.
Två etapper
När paret köpte gården var huset helt intakt med alla interiörer. Nu har Kristina en dröm om att en dag öppna någon form av museum i huset.
– Eftersom det är Q-märkt är det strikta restriktioner för vad man får och inte får göra. Vi renoverar bara det vi måste och behåller allt i samma gamla stuk. Tanken är att våra barnbarn och deras generation ska kunna gå runt här och se hur man levde förr i tiden, säger hon.
Renoveringen kommer att ske i två etapper där den första lär bli klar till hösten. Det är den gamla butiken som utgör den första etappen och här har huset lutat rejält, på ett ställe har det nu lyfts hela 85 centimeter från marken.
Kostsam renovering
Enligt makarna Mogemark finns ett stort intresse bland Haparandaborna, många kommer in i butiken för att önska dem lycka till i renoveringsarbetet.
– På tisdag och onsdag anordnas två mingelkvällar på gården. Syftet är att berätta vad vi gör här, informera om gårdens historia och förhoppningsvis väcka ett ännu starkare intresse. Renoveringen är oerhört kostsam så vi är väldigt tacksamma för såväl ekonomiskt som moraliskt stöd, säger Kåre.
Målet är att renoveringen av den andra och sista etappen ska genomföras under nästa år och prislappen för arbetet vill paret inte ens gå in på.
– Vi har gett oss in i detta med öppna ögon så det är vad vi räknat med, renoveringen kommer att genomföras och ju mer pengar vi kan samla in desto fortare går det, säger Kåre Mogemark.