Haparandabon Daniel Tervonen är en av Guldadams 150 anställda. Han har jobbat med att värdera guld i ett år och i dag håller han till på Arena
Polarica i hemstaden.
Dagens första kund är Ragnhild Haapasaari. Hon har med sig två örhängen och två armband.
- Det här känns spännande. Man har ju ingen aning om hur mycket det är värt, säger hon när hon slår sig ner i stolen mitt emot Daniel Tervonen.
Det första han gör är att leta efter stämplar. Därefter tar han fram en slipsten som han försiktigt drar guldet mot. Det streck som då bildas på stenen stryker han en speciell syra över. Det finns syror i olika styrkor, vilken man väljer beror på hur många karat guldet är. Om strecket försvinner så är syran för stark och guldet innehåller då färre karat.
- Det här är 18 karat. Det är det oftast i smycken, säger han.
Sist men inte minst lägger han guldet på vågen. Sedan sammanställs alla värden i datorn varpå priset presenteras för kunden.
- Jag tror att det ska vara värt mer än 3.000 kronor i alla fall, säger Ragnhild Haapasaari.
Och hon har rätt. Hon får drygt 5.000 kronor för sina smycken.
Miljövänligt
Alla som säljer guld måste ha legitimation med sig, detta för att enkelt få fram personuppgifter och minska risken för stöldgods. Guldet som säljs till företaget ligger först i karantän en månad, då polisen kan begära ut det för kontroll vid misstanke om brott, sedan smälts det ner och säljs vidare till industrier, som smyckeindustri, finanssektorn och IT-tillverkning.
- Det är miljövänligt att återvinna sitt guld, som att panta burkar ungefär, säger Daniel Tervonen.
Johan Salzmann, kommunikationschef på Guldadam, menar att normalkunden säljer guld för 3.000 kronor.
- Under april månad såldes nästan 500 kilo guld över hela Norden, och i Sverige kan vi hitta 100 kilo under samma tid. Guldet är värt rekordmycket just nu, säger han.