Gränsstäder ordnar gemensam pridefestival

För första gången i historien blir det pridefestival i Haparanda och Torneå. Regnbågsflaggan hissas sista helgen i augusti.

GRÄNSÖVERSKRIDANDE. Jasmina Vaaraniemi och Adam Huuva samarbetar över landsgränsen för Border Pride i Haparanda och Torneå.

GRÄNSÖVERSKRIDANDE. Jasmina Vaaraniemi och Adam Huuva samarbetar över landsgränsen för Border Pride i Haparanda och Torneå.

Foto: Montage

Haparanda2017-08-19 10:21

HAPARANDA/TORNEÅ

Jasmina Vaaraniemi är representant för organisationen Seta, den finska motsvarigheten till RFSL. Organisationen är huvudarrangör för evenemanget som äger rum på båda sidor om gränsen.

– Tanken fanns att genomföra pride i flera kommuner i finska provinsen Meri-Lapi men sedan bestämde vi oss för att det var en god idé att satsa på vår tvillingstad HaparandaTornio och på så sätt får två länder en pridefestival och fler möjligheter till sponsring och marknadsföring, säger Jasmina.

Adam Huuva, en av de svenska medarbetarna känner starkt för idén och hjälper till bland annat som språktolk.

– Det som motiverade mig att satsa på det här var en dokumentär på tv om hur hbtq-personer i Tornedalen känner att de inte har någon framtid här och väljer att flytta till storstäderna för att kunna vara sig själva, säger han.

– Att arrangera Border pride är ett sätt att säga till dessa personer att "ni är välkomna här, det finns många som ni", säger Jasmina.

Redan för några år sedan ville Adam organisera en pridefestival i Haparanda men hade ingen organisation i ryggen. Detta hörde den finska Meri-Lapin Seta talas om och beslöt att vara den uppbackning som behövdes.

Allt arbete med Border pride är ideellt och sponsorer har varit relativt lätt att få menar de.

– De som inte velat vara med och sponsra har väl inte velat säga det rent ut utan svarat med tystnad, berättar Jasmina.

Det blir förutom själva prideparaden en rad kringaktiviteter. Seminarium om könsidentitet och konst, jämställdhetsfrågor för åldrande hbtq-personer, ungdomsparty, filmvisningar, regnbågsmässa och familjeevenemang med mera. Huvudfesten äger rum på Umpitunneli i Torneå. En del evenemang som hör till Finlands hundraårsfirande äger rum parallellt.

– Extra värt att nämna är en hederskonsert på Viktoriatorget. Där ska ungdomar från Norrbotten ska framföra en hymn till Finland, säger Adam.

Båda hoppas att evenemanget kommer genomsyras av kärlek och respekt och att människor i alla åldrar ska vilja vara med.

– Jag hoppas att folk tar på sig lite extra "bling-bling" när de deltar i paraden. Och att de tar chansen att vara mer modiga inte bara under pride utan även under resten av året, säger Jasmina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om