Studenterna som läser tredje året på grafisk design vid LTU har fått tolka kultur, identitet och historia i Haparanda och Tornedalen under hösten. I en månad visas deras verk i stationshuset. Arbetet går in under en kurs som handlar om att driva ett projekt.
– Hela det här året handlar om att titta på studenterna i form av professionsutövare. "Vad kan jag med hjälp av grafisk design använda för att lösa problem?", säger Fredrik Johansson, lektor i Grafisk design vid Luleå tekniska universitet.
För att hitta inspiration har studenterna fått en rundvandring i stationsbyggnaden och höra historier om platsen. Åsa Morin är projektledare för utvecklingen av stationshuset i Haparanda. Hon har berättat om projektidén, att kommunen ville göra något av byggnaden speciellt med anledning av starten av persontågtrafiken.
– Sedan när den här terminen gått har det inte bara blivit järnvägsstationen, utan då har de jobbat med Haparanda och sedan Tornedalen, säger hon och fortsätter:
– Det är det som är grejen med Haparanda. Det är inte bara Haparanda och järnvägsstationen utan det är hela Tornedalen och porten till öst, som det varit i alla tider sedan järnvägen byggdes.
Medan någon grupp gjort en broschyr med fokus på trespråkigheten i området har en annan grupp fokuserat digitalt och använder Instagram i sitt arbete för att skapa en kontaktyta med olika berättelser. Tintine Andrén, Filippa Erkstam och Anna-Sofia Olofsson har arbetat med det sistnämnda projektet.
– Det var ganska spännande att vi landade i det här. Vi var just i det här ”hur kan vi återge eller skildra historia eller berättelser”, och någonstans landade vi i att det handlar i hur vi tolkar den, hur vi berättar historier och vems historia som berättas, säger Anna-Sofia.
– Att kunna ta på det här och vara på ett ställe som faktiskt finns och att jobba med någonting konkret som en faktisk problemlösning, det har varit jättekul, säger Tintine.
Genom studenternas arbeten tror Åsa Morin också att kommunen kan hitta inspiration för vad byggnaden kan användas till. Utöver utställningen ska studenterna få sammanfatta sina idéer om järnvägstationen.
– Det är så himla spännande att få unga människors syn och kreativitet och idéer på ett sådant här gammalt bygge som är i någon slags förändring.