Godare och nyttigare tack vare midnattssol

Tunnelodling är ett sätt att få säkrare skördar och längre säsong. Intressant är att bären i norr är både godare och nyttigare - tack vare midnattssolen.

KLARAT SIG. Ann-Kristin Isaksson, driftledare vid försöksstationen i Öjebyn, konstaterar att man i Mattila klarat sig från larvangrepp. I Öjebyn försvann halva skörden. FOTO: GÖRAN LAHTI

KLARAT SIG. Ann-Kristin Isaksson, driftledare vid försöksstationen i Öjebyn, konstaterar att man i Mattila klarat sig från larvangrepp. I Öjebyn försvann halva skörden. FOTO: GÖRAN LAHTI

Foto: Göran Lahti

Haparanda2010-08-13 06:00
Odling i tunnlar med plasttak är ett nytt sätt att odla bär och grönsaker. Tanken är att få en tidigare skörd, mindre skadeangrepp och en betydligt längre säsong. - Vi har inte haft några angrepp av gråmögel och behöver inte använda bekämpningsmedel i samma utsträckning, säger Ann-Kristin Isaksson som är driftledare vid försöksstationen i
Öjebyn.Insektsangrepp
Odlingarna i Öjebyn drabbades dock i år av svåra insektsangrepp, som reducerat skörden med 41 procent.- Det berodde på att vi fick angrepp av harkrankar. Troligen har larverna till dessa myggor krupit in i jordgubbarnas blomknoppar under fiberduken som vi täcker plantorna med för att skydda dem mot frost under vintern, säger Ann-Kristin /Isaksson.Kuriren besöker Mattila Bär- och Grönsaksodling, strax norr om Haparanda som kör sin andra säsong med tunnelodling av jordgubbar. De har inte haft några problem med larver från harkrankar.- Nej, inte alls. Det ser bra ut i år men inte riktigt lika bra som förra året som var ett kanonår, säger ägaren Lennart Wennberg som hållit på med odlingar i 30 år.Ökningen av kvalitetsbär, det vill säga de som går att sälja har ökat med hela 50 procent tack vare tunnlarna, men tyvärr är inte återväxten bland odlare lika god.- Det är en hög ålder på odlarna och om vi inte får fler som vill börja odla så går det snart inte att få tag på bär ifrån norr, säger Lennart Wennberg.Godare och nyttigare bär
Hans dröm är att få mogna jordgubbar till midsommar så att han kan konkurrera med de importerade bären som säljs vid många matbutiker. - Det har ännu inte lyckats men snart så. Våra bär i norr är dessutom mycket nyttigare och godare, säger Lennart Wennberg.Ann-Kristin Isaksson intygar att han har rätt.- Ja, tester på grönsaker och bär har visat att de innehåller mer C-vitamin och är sötare här i norr. Det beror på fler soltimmar tack vare midnattssolen och de svala nätterna, jämfört med hur det är söderut, säger hon.En bra orsak för kunderna att vara beredda att betala lite mer för de lokala grödorna, menar Lennart Wennberg.Fotnot: Försök med tunnelodling pågår på fyra platser i länet, Öjebyn, Mockträsk, Rödupp och i Mattila.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om