Både i Haparanda och Övertorneå är arbetslösheten bland den högsta i landet och många söker sig till grannländerna för att hitta jobb och bli så kallade gränsgångare. Från 1 februari förbättras möjligheterna då ett bidrag för resor relaterade till arbetsansökan, pendlingsstöd och bohagstransport (flyttbidrag) införs inom EU samt EES-länderna, till vilka även Norge hör.
Tidigare fanns bidraget bara inom Sverige men nu breddas bidraget till att gälla inom hela EU/EES-området. Orsaken är att den fria rörligheten för människor inom EU ska öka och för att bredda arbetsmarknaden för arbetssökande.
"Mycket bra"
Då många tornedalingar även kan finska så är arbetsmarknaden i Finland intressant och även de ofta välbetalda jobben i Nordnorge lockar.
- Det här är mycket bra för arbetssökande i vår region. Det är långa resor till anställningsintervjuer och för dem som pendlar härifrån. Men det blir också mer administrationsarbete för oss och de orter där detta kommer att nyttjas mer, säger Lars-Henrik Bucht, arbetsförmedlare i Haparanda.
Hoppas på jobb
Han berättar att tvåspråkigheten som många tornedalingar besitter är åtråvärd hos arbetsgivare i Finland.
- Det kommer finska företag som vill rekrytera härifrån, bland annat callcenterföretag, säger Lars-Henrik Bucht.
Kuriren träffar Jari Rousu och Jan Lahti i arbetsförmedlingens nya lokaler och de känner till de nya reglerna.
- Jag har jobbat som resemontör bland annat i Talvivaara i Finland och det var närmare 40 mil att köra dit. Visst vore det bra med lite ersättning för de långa resorna, säger Jari Rousu.
Även Jan Lahti kan tänka sig att jobba i grannländerna.
- Jo, men det är inte så lätt att få jobb där heller nu, säger han.