Gjorde som tjuvarna sa – får ingen ersättning

För att inte riskera sin egen säkerhet plockade hon fram varorna åt stöldligan. Då får inte guldsmedsägaren några pengar från försäkringsbolaget.

Foto: Herman Öberg

haparanda2015-11-22 06:00

Tornedalens ur, silver och guld drabbades av det smått otänkbara den här hösten. Två gånger tog sig gärningsmän in och stal från butiken – på bara en månad.

Den andra händelsen har varit väldigt uppmärksammad i Haparanda.

Den 16 september gick en man i 20-årsåldern in med en pistol och hotade butikspersonalen med butik. Sedan tog han klockor och smycken och stack därifrån. Mannen har erkänt brott och är nu på fri fot i väntan på rättegång.

Rånet har naturligtvis lämnat tydliga spår och personalen kommer sent glömma det som hände. Det går inte att få ogjort. Men praktiska detaljer löste sig i det fallet. Ärendet blev uppklarat snabbt av polisen och försäkringsbolaget ersätter förlusterna.

Lika smärtfritt har det inte varit första efter första incidenten i butiken. Där fick butiken avslag från försäkringsbolaget redan efter några dagar – utan att de ens sett övervakningsvideon eller tittat på relevant underlag.

Nu är ärendet öppnat för omprövning igen, men butikschefen Sara Aldeman känner att det är ett långt ifrån prioriterat ärende.

– "Vi ska titta på det", säger de varje gång. Det känns ofantligt oseriöst, säger Sara Aldeman.

Det var fyra män som gick in i butiken. Två av dem vaktade vid dörren, de andra två bearbetade Sara Aldeman som var i butiken. Hon kände att något var skumt. De var inte våldsamma eller kom med några hot. Men stämningen i rummet var obehaglig och medan de två männen bad henne öppna montrarna stod de bakom båda hennes axlar, kontrollerande.

För en undanmanöver ville de inte bara ha guld, utan försökte lura med att de skulle köpa billigare saker. Sen stal de guldet, till ett försäljningsvärde av ungefär 80 000 kronor, uppger Sara Aldeman. Senare fick hon veta att det var en liga som tidigare hade härjat i Finland.

Polisen kallar det grov stöld. Försäkringsbolaget kallar det snatteri.

Försäkringsbolagets hållning är: Sara Aldeman öppnade själv montrarna, då är det upp till henne själv att hon tar den risken. Hon bör tänka på vilka typer som får titta närmare på smycken, menar bolagets representant.

– Man säger inte emot i ett sådant läge. Jag tänkte ju på min egen säkerhet – man vet ju inte vad de hade med sig eller vad som hade hänt om jag hade konfronterat dem, säger Aldeman.

Känner du dig trygg på jobbet i dag?

– Nej, jag är långt i från trygg.

Oavsett besked från försäkringsbolaget. Nu vill hon få ett besked och kunna gå vidare.

– Det har inte varit både psykiskt och ekonomiskt påfrestande. Jag kan inte lämnad det här förrän vi får något avslut.

Kuriren har sökt försäkringsbolaget för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om