Gastronomiskt möte vid forsen
Gastromiska övningar och nätverksbyggande står på menyn när cirka 30 kockar och råvaruleverantörer från länet möts i Kukkola i projektet Mat i Norr.- Vi måste lyfta fram de fina råvarorna i Norrbotten, säger Mathias Spolander, Kukkolaforsen Turist & Konferens.
- Det visade sig att maten fick det lägsta betyget av turisterna som besökte länet. Mat är ju en stor del av turistens totalupplevelse av en destination, säger Jan-Erik Jaensson, VD Swedish Lapland.
Han menar att en gemensam arena för råvaruproducenter och de som tillagar och erbjuder de färdiga produkterna är viktig.
- Projektet är unikt i Norrbotten då både restauratörer och matproducenter deltar i samma projekt, säger turistchefen.
Märker resultat
Tre workshops har genomförts där bland annat stjärnkockar, inspiratörer och matgestaltare har deltagit med syftet att erbjuda turister och andra besökare alla de goda råvaror som finns i Norrbotten. Ett delresultat är att dessa grupper av aktörer har lärt känna varandra och redan nu märks det att fler råvaror från länet används i köken hos de restauratörer som deltar.
- Vi känner stor framtidstro och intresset har verkligen tagit fart. Vi är 20 företag nu, och blir fler inom kort, säger Tryggve Bergman VD Matproducenter i Norr.
- Leverantörerna kommer att titta in hos kockarna i köket för att se och tycka till om hur deras produkter anrättas, inflikar projektledaren Anders Granberg.
Bak och sik
Måndagsmorgonen började med bakning och de tillresta kockarna fick prova på att baka klassisk Tornedalsk rieska men också modernare varianter.
- Vi gjorde ett bröd med rökt paprika med svartsalt som blev väldigt gott, berättar Simon Laiti, kock på Kattilakoski Gastronomi, Årets Krog i Sverige förra året.
Kuriren besöker gänget i den mysiga stugan där siken halstras som bäst av värden Mathias Spolander som tillsammans med Simon Laiti håller workshops under träffen. Samtliga låter sig väl smaka av Kukkolaforsens specialitet, nyhalstrad sik direkt från den öppna eldstaden.
Till siken serveras en fralla med färska maskrosblad och drycken sima.
- Sima är en klassisk genuin Tornedalsk dryck som dracks under vår och höst, berättar Mathias Spolander.
Dryck från Tornedalen
Drycken innehåller citron och tillagas på ett speciellt sätt med en avslutande jäsningsprocess. Ibland används även russin som smaksättning, dock inte denna gången.
- Mycket friskt och törstsläckande. Väldigt gott, säger turistchefen Jan-Erik Jaensson efter premiärklunken.
Middagsmenyn består av idel norrbottniska läckerheter, eller vad sägs om:
Lax med forellrom och vispad creme fraische till förrätt, Norrbottnisk entrecote med rökt lokalproducerad tomat, kantarellpuré och rödvinssås till varmrätt och hjortronpanacotta till dessert.
På tisdagen genomförs studiebesök på Polarica, samt BD fisk i Storön, Kalix.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!