"Gammeldags kolonialtänkande"

Haparandas kommunalråd Sven-Erik Bucht (s) är bestört över beskedet om Seskarösågens nedläggning och oerhört kritisk till hur företaget skött frågan.  -Fruktansvärt att staten som ägare medverkar till att utradera en hel bygd, säger han upprört.

HAPARANDA2007-12-14 01:45
Det är en mycket kritisk Sven- Erik Bucht som kommenterar beskedet om att sågen på Seskarö läggs ner. -För det första så har företagsledningen inte gett oss den minsta signal om att något sådant här var på gång. Jag hörde rykten om detta på tisdag kväll och sökte styrelseordföranden, men ingen hörde av sig trots att jag lämnade flera meddelanden. Först sent på onsdagen ringer vd:n Kent Torwald och berättar om beslutet. Ett oerhört oseriöst agerande, dundrar Sven-Erik Bucht. Han tycker också att företaget visar brist på empati med att lämna ett så nedslående besked till arbetarna just innan jul. Bucht är även mycket besviken över att staten som ägare tillåter en nedläggning av sågen, som enligt honom går mycket bra och där man just nu är i gång med en investering på sex miljoner kronor. Är man inte själv intresserad att driva den, så hade man kunnat sälja, resonerar Bucht. -Nu medverkar staten i stället till att utradera en hel bygd. Setras agerande i Tornedalen är fruktansvärt. Man köper virke för att medvetet trissa upp priserna för att skada Jutos Såg (Teurajärvi, reds anm). Och man gör det bara för att frakta ut all råvara härifrån för att såga det någon annanstans. Det är ju gammaldags kolonialtänkande, utbrister Bucht. Han har varit i kontakt med näringsminister Maud Olofsson, som säger att det vore ministerstyre av henne att agera. Bucht menar dock att näringsministern måste bekänna färg. -Hon kan inte bara fara runt och säga att hon älskar Tornedalen. Nu gäller det att handla, säger Bucht och påpekar att staten genom sitt handlande sänder konstiga signaler till det privata näringslivet. -I en tid då det går så bra för Norrbotten är det staten som drar ner. Man pratar om hur viktigt det är med små företag. Det finns små företag här som påverkas av att sågen försvinner. Det handlar om ytterligare arbetstillfällen som hotas, säger Bucht. Han kommer att sitta i överläggningar med landshövding Per-Ola Eriksson under fredagen för att se om det finns möjligheter att göra något åt situationen. -Jag tänker inte ge mig så lätt, lovar Sven-Erik Bucht.
TräkoncernenSetra är Sveriges största träindustriföretag med 16 anläggningar i Sverige. Omsätter sex miljarder kronor och har 1 400 anställda. Ägs av statliga Sveaskog (50%) Skogsägarna mellanskog ekonomisk förening (26%) LRF (22%) samt övriga 2 procent. Har tre enheter i länet, före detta Rolfs Såg i Kalix, 80 anställda och den som läggs ner på Seskarö med 60 anställda samt Lövholmen i Piteå med 80 anställda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om