Gammal tradition väcks till liv
Nu väcks gamla romska traditioner till liv igen i Haparanda. Via ABF lär sig tio finsk-romska deltagare att sy sina egna klädedräkter och att prata sitt ursprungsspråk - romani chib. Nästa vecka avslutas kursen med en uppvisning på catwalken i samband med romernas nationaldagsfirande. - Man vill lära sig mer om sina rötter, säger en av deltagarna, Helena Långström.
KOLLEKTION. La Elisabeth, är namnet på kollektionen som bland annat Rosita Lindgren och Lahja Långström sytt upp.
Foto: Andreas Wälitalo
Gamla traditioner inom den romska kulturen har som inom många andra kulturer varit på väg att suddas ut, romani chib pratas knappast längre bland den yngre generationen och konsten att sy sina egna dräkter tillhör också de äldre i dag. Att hitta tillbaka till sina rötter bidrar till att stärka självkänslan och via kursen skapas också en gemenskap bland romerna i Haparanda, säger Tryggve Kenttä, ordförande i ABF. - Det här är jätteroligt. Vårt syfte är att hjälpa minoritetsgrupper ut i samhället och det här är ett sätt, säger han. Kursen genomförs tillsammans med en lokal förening för romer som har bildats i Haparanda. Lärare är Hellevi Hedman-Valenti från Lahti i Finland som har bred erfarenhet av både sömnaden och språket.Nybörjare
- I dag beställer vi klädedräkterna från speciella skräddare och det är dyrt, därför vill många lära sig att sy dem själva, säger hon. Tyget är beställt från en grossist i Stockholm och det handlar om många meter och olika material. Bara till kjolen går det åt nio meter tyg där sammet utgör det yttersta lagret av tre. Tidigare användes bomull men på grund av det kalla klimatet byttes den ut till förmån för sammet. En dräkt består i övrigt av underkjol, linne, blus, sjal och ibland ett förkläde. Vanligast är att två dräkter används - en till vardags och en för högtidliga tillfällen. Kjolen är alltid svart medan blusen har mer färg och mönster allt efter tycke och smak. Traditionen tillåter däremot inga utsvävningar avseende sömnaden. - Måtten är mycket viktiga. Kjolen ska sitta bra och ha ett fint fall, det handlar ju om skräddarsydda dräkter, säger Hellevi Hedman-Valenti. Under sex veckor har deltagarna hanterat måttbandet och symaskinen. En vecka innan den stora modevisningen har kollektionen som består av sex dräkter vuxit fram under flinka fingrar men visst har det hänt att vissa sömmar har fått sprättas upp. Lahja Långström är nybörjare men trivs med nål och tråd. - Jag har blivit specialist på att sprätta upp sömmar och sy om, det allra svåraste är att alla bitar sitter bra, säger hon. Uppenbarligen har hennes nit gett resultat. Läraren Hellevi berömmer sin elev. - Hon har lärt sig mycket och är jätteduktig. Yngsta deltagaren är Helena Långström. Hon stortrivs på kursen som gett henne så mycket mer än bara sömnaden och språket. - Jag vill gräva i mina rötter - det här är en del av vår själ, säger hon. Och även om kursen tar slut så ska kunskaperna spridas vidare. - Vi kommer att fortsätta utan ledare och delge kunskaperna till andra som inte varit med, säger Helena Långström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!