Fyra namn ska bli ett

I kväll presenteras de fyra namn som nominerats av S-medlemmarna. En av dem kommer att efterträda Sven-Erik Bucht som kommunalråd vid en valseger för Socialdemokraterna.

Bengt-Olov  Innala, Haparanda.

Bengt-Olov Innala, Haparanda.

Foto: Göran Lahti

Haparanda2010-01-25 06:00
Två män och två kvinnor har nominerats till kommunalrådskandidater för Socialdemokraterna i Haparanda. De fyra nominerade är Marlene Haara, Mia Romppainen, Stig Hedlund och Bengt-Olov Innala. Vid senaste valet 2006 hade Haparanda den största S-majoriteten i landet i kommunvalet så det är inte helt otroligt att den kandidat som medlemmarna väljer också kan komma att axla manteln efter Sven-Erik Bucht som kommunalråd efter höstens val. Marlene Haara som ordförande i socialnämnden och Bengt-Olov Innala som vice ordförande i kommunstyrelsen innehar i dag de tyngsta förtroendeposterna utav de fyra. Men både Mia Romppainen och Stig Hedlund sitter med i kommunfullmäktige och är aktiva inom politiken. Haparanda har aldrig tidigare haft ett kvinnligt kommunalråd. "Pajalamodellen"
På måndagskvällen ska de fyra få presentera sig och sina idéer för medlemmarna i partiet. Den 22 februari blir det sedan en avgörande röstning som föregås av en så kallad hearing. - Vi kommer mest troligt att köra enligt "Pajalamodellen" där kandidaterna får svara på frågor, säger Kurt Rosendahl, arbetarekommunens ordförande. När Pajalas S-kandidat skulle väljas var det radarparet Sven-Erik Bucht och Bengt Niska som ställde frågorna och Kurt Rosendahl utesluter inte en repris i Haparanda. - Det är inte otänkbart, säger han. Kurt Rosendahl tycker att metoden är bra ur demokratisk synpunkt. - Det är bra att medlemmarna får höra vad kandidaterna har för åsikter i olika frågor. Sedan är det intressant att se hur kandidaterna klarar av presentationen och utfrågningen. Kan det bli aktuellt med flera partilistor? - Det tror jag inte. Vi har ju haft "spränglistor" förr men det är länge sedan. Första namnet på listan ska gälla, säger Rosendahl.

Tre frågor till kandidaterna: 

1. Varför ska S-medlemmarna välja dig som kommunalrådskandidat?
2. Vad är största utmaningen                                         för Haparanda kommun?
3. Vad ska Haparanda kommun satsa på i framtiden?

Marlene Haara, ordförande i socialnämnden.
1. Det är dags för en kvinna på posten. Jag är för samarbete och att alla ska känna sig delaktiga. Jag kommer att stå för den politik som partimedlemmarna kommer överens om.
2. Ungdomsarbetslösheten och att få folket, framför allt kvinnorna, att stanna kvar i Haparanda. Det har fokuserats för mycket på att få inflyttning. Vi borde vända på begreppet och jobba för att de som bor här ska trivas och stanna kvar. Då får vi inflyttning också, tror jag.
3. Jag tycker att vi ska satsa mycket på kultur och mer på mjuka värden. Ett exempel som sker nu är satsningen på LOV, lagen om valfrihetssystem, som är som klippt och skuret för kvinnlig företagsamhet i mindre skala. Vi måste ge ungdomarna sysselsättning och så tror jag på mer samarbete över gränsen.1. Det är dags för en kvinna på posten. Jag är för samarbete och att alla ska känna sig delaktiga. Jag kommer att stå för den politik som partimedlemmarna kommer överens om.
2. Ungdomsarbetslösheten och att få folket, framför allt kvinnorna, att stanna kvar i Haparanda. Det har fokuserats för mycket på att få inflyttning. Vi borde vända på begreppet och jobba för att de som bor här ska trivas och stanna kvar. Då får vi inflyttning också, tror jag.
3. Jag tycker att vi ska satsa mycket på kultur och mer på mjuka värden. Ett exempel som sker nu är satsningen på LOV, lagen om valfrihetssystem, som är som klippt och skuret för kvinnlig företagsamhet i mindre skala. Vi måste ge ungdomarna sysselsättning och så tror jag på mer samarbete över gränsen.

Bengt-Olov Innala, vice kommunalråd.
1. Jag har ett bra kontaktnät och tror att jag kan göra mycket för Haparanda främst inom näringslivet.
2. Sysselsättningen är den största utmaningen. Får vi inte jobb och därigenom skatteintäkter till kommunen så är det mycket annat som vi blir tvungna att skära i.
3. Handeln är vi starka i och det ska vi bygga vidare på men vi måste också hitta industrijobb till kommunen. Det gäller att kunna sälja Haparanda för vi har mycket stort kunnande och duktigt folk här. Det gäller att ha ett stort kontaktnät för att lyckas med det. Besöksnäringen ska vi också jobba vidare med.

Stig Hedlund, lärare Sverigefinska folkhögskolan.
1. Vi ska bygga på det som gjorts bra hittills men sedan har jag ett annat perspektiv på Haparandas utveckling än vad som funnits tidigare.
2. Det gäller att inte lägga alla ägg i en korg och hitta kompletterande verksamheter till handeln. Där har jag många idéer men de vill jag berätta för medlemmarna först.
3. Dels så tycker jag att Haparanda ska bli den mest tillgängliga kommunen i landet. Sedan ska vi jobba med sysselsättningen för unga men också för funktionshindrade som har väldigt hög arbetslöshet. En stor utmaning är också att hjälpa de flyktingar som kommer till Haparanda till att kunna göra något meningsfullt.

Mia Romppainen, lärare språkskolan.
1. Jag tycker att det är dags för en kvinna, men för mig innebär jämställdhet att alla oavsett kön, handikapp eller hudfärg ska ha lika rättigheter. De som känner mig vet också att jag är väldigt kreativ och har idéer om det mesta. Jag är bra på att få saker gjorda, är strukturerad och alltid ute i god tid.
2. Öka invånarantalet och få besökare att stanna längre. Ungdomsarbetslösheten, där måste vi                    arbeta med att göra ungdomarnas steg in i vuxenlivet lättare. En utmaning är att få ut det mesta av alla kommunbor. Alla kan bidra med något.
3. Satsa mer på småföretagsamhet för att bibehålla dynamiken i kommunen. Viktigt också att utveckla förskolan, grundskolan men inte inte minst de högre utbildningarna. För att kunna locka hit även and­ra näringar så måste vi kunna erbjuda högutbildad arbetskraft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om