Full aktivitet på Ikea

Det sjuder av aktivitet i Ikeavaruhuset, sju veckor innan portarna slås upp. Hyllor och montrar ska byggas, möbler ska monteras och varor packas upp. Samtidigt ska de 141 nyanställda utbildas.

HAPARANDA2006-09-28 06:00
Det är varuhuschefen själv, Gunnel Norman, som guidar runt Kuriren i varuhuset. Det råder full aktivitet överallt och det som vid första anblicken ser ut som ett mindre kaos är i själva verket mycket systematiskt och uträknat.
- Varje anställd har en individuell utbildningsplan, beroende på vad de ska jobba med och deras tidigare erfarenheter, berättar en rejält förkyld varuhuschef.
- Förra veckan kunde jag inte prata alls, hostar Gunnel Norman, som är en av dem som flyttat till Haparanda för att jobba på Ikea.

Stor andel från länet
Av de 141, 119 fast anställda, som fått jobb på Ikea i Haparanda är 90 procent från Norrbotten. Av dessa är merparten från Haparanda, men många kommer också att pendla från olika delar av länet.
En av dem som, precis som sin chef, har flyttat till gränsstaden tack vare sitt nya jobb är Joakim Johansson, 19 år, tidigare Piteå. Han jobbar på saluhallsbutiken dit varorna börjat komma den här veckan.
- Jag hade precis tagit studenten och tänkte nog flytta söderut, men så dök den här chansen upp. Jag har köpt en bostadsrätt vid torget, det var dyrt, men jag köpte ändå, säger Joakim och öppnar ännu en låda med plastskålar.

Glada miner
Gunnel Norman hälsar på de anställda när vi vandrar genom det gigantiska varuhuset och verkar redan kunna allas namn. Det är idel glada miner trots att det är tuffa dagar för de nyanställda.
- Utbildningen är på cirka 12 veckor, vi varvar både teori och praktik, dessutom får alla fast anställda vara minst en vecka på praktik vid något av våra varuhus, informerar Norman.
Marina Ruottinen, 24, och Cecilia Waara, 22, båda från Haparanda har nyligen kommit tillbaka från Ikea i Barkarby.
- Det var kul att se hur de jobbade där, bra stämning och så, säger Cecilia Waara.
Hon har pluggat några kurser i språk och historia och var på väg att flytta från staden.
- Jag skulle bara vara hem och vända men stannade kvar när jag fick jobbet här. Det känns spännande att vara med om att bygga upp något som betyder så mycket för Haparanda, säger hon.
Kompisen Maria hade jobb på Shell men valde ändå Ikea.
- Jag blev faktiskt erbjuden bättre lön på Shell, men det här kändes mer spännande, säger hon.

Flest kvinnor
De allra flesta anställda verkar vara unga människor och framför allt kvinnor, något som Gunnel Norman bekräftar.
- Vi såg redan på ansökningarna att det var mest kvinnor som sökte men vi har inte kvoterat, utan bara sett till individen. När vi kollade utslaget efteråt var det 70 procent kvinnor, något större andel än vi har i Sverige totalt, säger hon.
Ungefär hälften talar både svenska och finska och ett fåtal även ryska. De flesta talar också engelska.
- Vi ska ha all information på både svenska och finska, de länderna är vår primärmarknad.
Varuhuschefen verkar lugn trots att premiären närmar sig, allt verkar gå enligt planerna.
- Det flyter på bra och vi har en etableringsgrupp på 30 personer som är här och startar det hela. De har varit i Sundsvall och Kalmar och nu är de här, de kan sina saker, säger Gunnel Norman som dock inte vill avslöja något om invigningen.
- Det får ni se den 15 november, skrattar hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om