Förslag: Få bort gifter från förskolan

Skydda barn i förskolan mot gifter och farliga kemikalier. Det vill förskoleläraren Cecilia Järvi som i ett medborgarförslag till Haparanda kommun förslår en rad åtgärder.

Cecilia Järvi vill att kommunen agerar mot gifter och kemikalier i förskolan.

Cecilia Järvi vill att kommunen agerar mot gifter och kemikalier i förskolan.

Foto: Linda Wikström

Haparanda2015-04-13 09:53

Cecilia Järvi har 25 års erfarenhet som förskolelärare och menar att det finns mycket att göra för att skapa en bättre miljö på förskolorna. I ett medborgarförslag föreslår hon nu bland annat att hälso- och miljökraven vid upphandlingar ska skärpas, att ett handlingsprogram för en giftfri förskola antas och att krav ställs på att rensa ut varor med potentiellt farliga kemikalier från förskolorna.

Hon vill även att det ställs krav vid nybyggen och renoveringar så att inte nya problem uppstår samt att inköpsrekommendationer finns på alla förskolor där miljö- och kemikalieaspekter ingår.

"Kommunens förskolor kan med detta förslag bli en inspirationskälla för föräldrar som ofta säger att de behöver mer handfasta råd. Det som genomförs på förskolor kan sedan vara en modell för andra förvaltningar", skriver hon i förslaget, som i dag tas upp i fullmäktige.

I Övertorneå kommun har ett arbete mot gifter i förskolan inletts och Cecilia Järvi vill alltså att Haparanda kommun också agerar.

– Det tycker jag verkligen är viktigt. Och vi har på gång att vi i personalen den 16 april ska gå en runda på tre olika förskolor för att se vilka material som är bra och mindre bra, säger Cecilia Järvi.

Hon tror att politikerna kommer att vara lyhörda för hennes förslag.

– Ja, det tror jag. Jag är inte ensam utan vet till exempel att en förälder här i Haparanda har lämnat ett liknande förslag.

Agerar mot gifter i förskolan:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om