Försäkringskassan vill få fler sjukpensionärer i arbete

Försäkringskassan i Norrbotten står värd för en Nordkalottkonferens med deltagare från Norge, Finland och Sverige. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson lovade extra resurser.

HAPARANDA2007-09-05 06:00
- Vi måste komma åt fusket, säger hon.
Under tre dagar konfererar företrädare för Försäkringskassan i Norrbottens län, samt försäkringskassans motsvarighet i Norge och Finland, i Haparanda. Cristina Husmark Pehrsson gjorde sitt andra besök i gränsstaden som statsråd och informerade om vad som är aktuellt på socialdepartementet. Kraftiga åtgärder mot fusk med ersättningar är en av punkterna på agendan.

Extra ersurser
- Vi kommer att tillsätta extra resurser för att komma ut felaktiga utbetalningar, säger hon.
Enligt ministern ska en oberoende tillsynsenhet upprättas som ska kontrollera försäkringskassans arbete.
- Försäkringskassan gör utbetalningar för drygt 500 miljarder kronor årligen. Det är för mycket pengar för att kassan ska utöva kontroll över sig själv.
Är du kritisk till försäkringskassans arbete?
- Jag är kritisk till att pengar felaktigt betalats ut. Sedan sammanslagningen 2005 har det uppdagats stora brister i tillsynen av försäkringskassan. Därför tillsätts en oberoende tillsynsenhet i oktober i år.

Positivt trendbrott
Husmark Pehrsson ser dock en glädjande utveckling.
- För första gången på många decennier minskar både korttidssjukfrånvaron och arbetslösheten samtidigt, ett klart trendbrott, säger hon.
Ohälsotalen sjunker också men situationen för de förtidspensionerade oroar.
- Det finns en "vänta och se" mentalitet i Sverige. Vi måste agera snabbare och göra fler bra saker för att få ner siffrorna.
Riksrevisionen har kommit fram till att endast en procent av förtidspensionärerna kommer tillbaka i arbete. Ministern lovar att förbättra situationen både för individen och för arbetsgivarna.

Hitta nycklarna
- Vi har kastat bort nyckeln. Nu ska vi hitta nycklarna så att de förtidspensionerade ska kunna komma i arbete. De ska komma i rehabilitering mycket snabbare och sedan kunna arbeta i halvfart till exempel. Arbetsgivarna ska kunna få lägre arbetsgivaravgift om de anställer personer som varit utanför arbetsmarknaden en längre tid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!