Flytande riksgräns
Riksgränsen mellan Finland och Sverige är i högsta grad flytande. Nu är det åter dags för fastighetsregleringar på grund av förändringarna som naturen bidrar till.
Samtidigt som märkesåret 1809 inleds är det dags att reda ut saken igen. Fastighetsregleringen avser vattenområden med tillhörande fiske - i Sverige är lantmätare Mats Rundqvist i Umeå ansvarig. Till sin hjälp har han mätningar av djupfåran via flygbilder. De områden som har aktualiserats finns på fem sträckor varav fyra finns inom Övertorneå kommun. - Det handlar om relativt små förändringar men de kan ha betydelse för de som fiskar med handredskap, men det berör inte håvningen, säger han. Ersättning
För dem som förlorar fiskevatten till grannlandet utgår en ersättning från Fiskeriverket och motsvarande sker i Finland. de största förändringarna sker vid öarna ute i älvarna på grund av bottenmaterialet. Routinsaari och Aitamansaari norr om Övertorneå är två av de öar som nu är föremål för regleringen. Under våren kommer förrättningssammanträden att ske därefter beslutar Fiskeriverket om vilken ersättning som ska utgå, enligt Mats Rundqvist. För 25 år sedan fick Finland avstå mer vatten än Sverige. Hur ser det ut i år? - Det går inte att säga ännu, säger Mats Rundqvist. Allt sker dock i samförståndets tecken - det handlar ju trots allt om en gräns som benämns som världens fredligaste.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!