Flera varningar för höga flöden: "Allvarligt läge"

SMHI har utfärdat flera varningar för höga flöden i Norrbotten. "Lokalt kan det också förekomma översvämningar", säger hydrolog Hugo Rudebeck.

"Det är inte bara Torneälven, det är höga flöden även i andra älvar, men det är framför allt här vi ser de högsta flödena nu", säger vakthavande hydrolog Hugo Rudebeck.

"Det är inte bara Torneälven, det är höga flöden även i andra älvar, men det är framför allt här vi ser de högsta flödena nu", säger vakthavande hydrolog Hugo Rudebeck.

Foto: Nellie Andersson

Haparanda2023-05-19 17:13

Torneälven är en av de älvar som SMHI utfärdat varningar kring. På fredagen finns en orange varning för höga flöden i nedre Torneälven – flöden som uppstår i genomsnitt vart 25:e till 50:e år – och en röd varning för samma älv, lite högre upp.

Det är nog få i området i närheten av älven som undgått att vattennivån höjts. Mathias Spolander, som driver Kukkolaforsen turist och konferens tillsammans med sin syster, följer mätningarna som finnas att tillgå. 

– Historiskt har det varit över 3000 kubikmeter per sekund, i år kanske det kommer upp till det också, säger han om flödet.

– Det är en fri älv och det är naturligt att det är stora vattenvariationer varje år. Det beror på vädret, har det varit en jättesnöig vinter, hur snabbt smälter det. Man vet aldrig hur det blir, det är bara att anpassa sig efter naturen.

Vid de gamla kvarnarna intill Kukkolaforsen finns en bro, över en del av den sveper vatten.

– När man är där på sommaren och det är 2,5-3 meter ner till vattnet och man säger till grupper att ”på vårfloden skvätter det vatten på plankorna” tror de inte på det, säger Mathias Spolander.

En bit därifrån, i Mattila, bor Bengt Olof Pesu. Från väg 99 leder en grusväg till holmen där han bor. Vid vårt besök ligger grusvägen delvis under vatten.

– Det gick att gå här på morgonen, säger han.

Bengt Olof har bott på platsen i hela sitt liv och vårfloden är någonting han är van vid, den påverkar inte så mycket menar han och berättar om floden för två år sedan. 

– Jag tog ju båten då för att hämta mat, man är van det här.

På fredagseftermiddagen ser SMHI:s vakthavande hydrolog Hugo Rudebeck att flödena fortfarande stiger på flera ställen. 

– Det var ganska mycket regn under onsdagen, natten till torsdagen, som gav flödena en extra skjuts. Vi kan också se att flödena stiger på många håll, säger han och fortsätter: 

– Om vi ser nu verkar kulmen komma antingen under helgen eller i början på nästa vecka, men det är lite osäkert.

SMHI har gått ut med både gula, orangea och röda varningar för höga flöden i Norrbotten. Röda varningar gäller flöden som uppstår i genomsnitt vart 50:e år eller mer sällan. 

– Det innebär att det är högre flöden än normalt. 

– En röd varning är ändå ett allvarligt läge. Det är mycket vatten som flödar fram och det kan vara höga vattenhastigheter, lokalt kan det också förekomma översvämningar som påverkar trafik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!