Finskt möbelhus till Haparanda

Masku Möbelhus heter den senaste handelskedjan som etablerar sig i Haparanda. Trots inriktningen så ser det finska företaget inte Ikea som konkurrenter. -Nej, vi ska komplettera varandra, säger Tarmo Kyläkoski, Masku Möbelhus.

VÄLKOMMEN. Sven-Erik Bucht  och Kristina Lugnet välkomnar ännu ett handelsföretag til Haparanda. Tarmo Kyläkoski, Masku Möbelhus, i mitten.Foto: GÖRAN LAHTI

VÄLKOMMEN. Sven-Erik Bucht och Kristina Lugnet välkomnar ännu ett handelsföretag til Haparanda. Tarmo Kyläkoski, Masku Möbelhus, i mitten.Foto: GÖRAN LAHTI

Foto: Göran Lahti

HAPARANDA2007-12-18 01:45
Handelsexpansionen fortsätter i Haparanda och det senaste tillskottet kommer från grannlandet i öster. Masku Kalustetalo (möbelhus) heter det finska företaget och varuhuset i Haparanda kommer att stå klart vid årsskiftet 2008-2009. Det blir 6.500 kvadratmeter stort och ska byggas på handelsområdet Björka.-Vi bygger samtidigt i Stockholm och med varuhuset i Haparanda har vi totalt 60 möbelhus, säger Tarmo Kyläkoski, fastighetschef Masku Möbelhus.Enligt Kyläkoski ger etableringen mellan sex och tio jobb till orten i inledningsskedet.-Vi kommer att anställa varuhuschef och övrig personal lokalt. Det blir i början på nästa år vi kör igång med den biten, säger Kyläkoski.Etableringen innebär att hälften av de 48.000 kvadratmeter som är planerade på Björka är klara. Sedan tidigare finns Ica Maxis butik på 7.500 kvadratmeter, med närmare 70 anställda där. Det så kallade Ibi-huset på 10.000 kvadratmeter ska hysa Elgiganten, Överskottsbolaget, Jysk och bygg- och eltillbehörskedjan Swedol.-Det känns väldigt bra. Intresset är stort för att komma till Haparanda men vi vill att det ska bli rätt mix, säger kommunchefen Kristina Lugnet.Ikea konkurrent?
Ikeas etablering är förstås huvudorsaken till att Masku kommer till gränsstaden. Men att Ikeavaruhuset 500 meter bort är en konkurrent vill inte Kyläkoski medge.-Nej, vi ska komplettera varandra. Det är bra att det finns ett mångsidigt utbud, dessutom satsar vi på helhetskoncept, säger han.Sortimentet är både lågprismöbler och märkesmöbler, bland annat Ekornes. Cirka 35 procent av produkterna är trädgårdsmöbler. Kommunalrådet Sven-Erik Bucht flaggar för fler utländska investerare till orten. -Det kan bli en flygbiljett lite längre bort nästa gång, säger Bucht hemlighetsfullt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om