På onsdagen hölls ett möte med representanter för hälsovården i Haparanda och Torneå, städernas tjänstemän inom miljöfrågor samt företrädare för Outokumpuverken i Torneå.
Syftet var att ta fram korrekt underlag för det informationsmöte för allmänheten som hålls i Haparanda stadshus på kvällen den 27 oktober.
Elisabeth Spolander Merefält, chef vid Haparanda vårdcentral, deltog i mötet.
- Jag redovisade den statistik som finns i missbildningsregistret och den visar att det inte finns några avvikelser gällande Haparanda. Vi ligger under riksgenomsnittet, säger hon.
Väntade fakta
Motsvarande statistik från Finland visar att andelen missbildade barn i Torneå också är lägre än Finland totalt. Det samma gäller andelen cancerfall.
Det var väntat, enligt Haparandas kommunalråd Gunnel Simu.
- Det stämmer med de uppgifter jag har fått också, och det visar att det är fel att gå ut och spekulera utan att kolla fakta. Min uppgift är att företräda medborgarna så jag följer detta noga, men det är viktigt är att göra det i samarbete med myndigheterna och Outokumpu, säger hon.
Kuriren frågade folk i Haparanda om deras tankar i ämnet.
- Jag tycker att det är fel om Outokumpu eller någon annan industri påverkar människors hälsa negativt. Men det är inte heller rätt att peka ut Outokumpu om man inte har bevis för det, säger Elisa Kokkonen som är uppvuxen i Torneå nu bor på Seskarö.
Karl-Johan Ruisniemi bor i Haparanda:
- Jag känner en viss oro när det gäller att plocka svamp och bär i Haparandaområdet, men att Outokumpu skulle orsaka missbildningar tror jag inte på, säger han.
Torneåbon Armi Angeria säger sig inte känna oro.
- Nej. Om antalet missbildade barn plötsligt skulle öka i Haparanda skulle det ökat i Torneå också, men det har det ju inte, säger hon.
"Långsiktiga effekter"
Länsstyrelsen har yttrat sig angående Outokumpus planerade produktionsökning där man bland annat kräver att utsläppen av främst kvicksilver, svaveloxid och kväveoxid ska minska.
- Vi tittar mer på de långsiktiga effekterna på miljön, och Outokumpus utsläpp av exempelvis kvicksilver är väldigt höga. Men enligt de uppgifter som vi fått från Socialstyrelsen finns det inga påtagliga avvikelser i Haparanda jämfört med riket, säger David Berggård vid länsstyrelsens miljöskyddsenhet.