Fängelse stänger under sommaren

Anstalten i Haparanda stänger den öppna avdelningen i sommar. Orsaken är bland annat för få fångar.

SOMMARSTÄNGT. Från början av juni till sista augusti kommer den öppna avdelningen på fängelset i Haparanda att vara stängd.

SOMMARSTÄNGT. Från början av juni till sista augusti kommer den öppna avdelningen på fängelset i Haparanda att vara stängd.

Foto: Nils Jönsson

Haparanda2014-03-31 10:53

– Det beror helt enkelt på att vi har en överkapacitet i fängelsesystemet. Vi har en beläggning på runt 85 procent och vi vet att det brukar sjunka ytterligare under sommaren, bland annat beroende på att det avläggs färre domar, säger Ulf Hedberg, tf kriminalvårdschef i Norrbotten.

Från början av juni till sista augusti stängs den öppna avdelningen. Där sitter fångar som är dömda för till exempel grovt rattfylleri och inte anses vara rymningsbenägna.

Ett tiotal andra fängelser i landet stänger också i sommar på grund av för låg beläggning av fångar. Ett minskat antal intagna är en trend som pågått under de senaste åren, berättar Ulf Hedberg. År 2004 satt cirka 5 700 i fängelse i landet. I dag är den siffran cirka 4 300 och totalt finns drygt 5 000 platser. Kriminalvården tror att det de närmaste åren kommer att fortsätta att vara en låg beläggning. Däremot är det svårare att avgöra hur det ser ut på längre sikt, enligt Ulf Hedberg.

Kommer anstalten i Haparanda att behövas framöver?

– Man är väldigt tydlig med från kriminalvården att det är en tillfällig stängning. Det har gjorts investeringar bland annat i säkerhet och det är inte något som skulle ha gjorts om det fanns långt framskridna planer på en nedläggning. Från september öppnar man igen.

Stängningen ger en besparing på några hundratusen kronor, men innebär inte någon påverkan på antalet fast anställda på fängelset. Fem fångar kommer att omplaceras under sommaren.

– Personalen på den öppna anstalten hjälper att täcka upp på den slutna avdelningen. Vi slipper ta in timvikarier, men ingen tillsvidareanställd personal påverkas av stängningen, säger Ulf Hedberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om