Få utan jobb i Haparanda

Arbetslösheten är lägre än någonsin i Haparanda. Rekordnoteringen lyder på 3,9 procent öppet arbetslösa i september månad. Största minskningen är bland de unga.

HAPARANDA2006-09-15 06:00
- Det är historiskt, effekten kommer nu när Ikea och de andra företagen börjar rekrytera, säger Sven Lyhamn, chef för arbetsförmedlingen i Haparanda.
När den senaste statistiken för arbetsmarknaden i Haparanda kommun kom in var beskedet klart - nu kommer Ikea­effekten. På bara tre veckor sjönk arbetslösheten från 5,3 procent till 3,9 procent i kommunen. För de unga är dagens siffra 4,5 procent, förra året vid samma tid var 16,3 procent öppet arbetslösa. Den största orsaken är att Ikea och de andra handelsföretagen börjat anställa folk.

Inte ens på 1960-talet
- Det var ett genombrott när Ikea anställde drygt 100 personer, många från närområdet, säger Sven Lyhamn som menar att man inte ens på det glada 1960-talet kunde uppvisa sådana siffror som i dag.
Jämfört med förra året så är fler i så kallade konjunkturprogram i dag, men det ser arbetsförmedlingens chef inte som ett problem.
- Det är bättre att vara i utvecklingsprogram än att gå arbetslös. De 34 unga personer som i dag är öppet arbetslösa kanske inte vill eller är lämpade för jobb inom handelssektorn, så att nå full sysselsättning är näst intill omöjligt, säger han.

400 utbildade
Sammanlagt 400 personer har gått arbetsmarknadsutbildning med inriktning på handel och service. Några siffror på hur många av dem som har fått anställning finns inte ännu, men enligt Lyhamn är det cirka 80 procent som lett till någon slags anställning för de yrkesinriktade programmen.
Lyhamn tror att arbetslösheten ska fortsätta sjunka även under nästa år om konjunkturen håller i sig. Många företag som är på gång att etablera sig har inte börjat anställa folk ännu.

Fortsatt minskning
- Nästa område som kommer att växa är besöksnäringen där behovet av arbetstillfällen inom restaurangnäringen, boende och aktiviteter ökar, säger han.
Enligt undersökningar som gjorts har på orter där Ikea etablerat sig antalet övernattningar ökat med 32.000 per år.
- En ny arbetsmarknads­utbild­ning med inriktning på restaurang, service och guider är på gång, lovar Sven Lyhamn, som fått anställa ytterligare två personer till arbetsförmedlingen i Haparanda för att klara av anhopningen av jobb.
Det finns även ett stort intresse utanför kommunen att söka jobb i gränsstaden vilket märktes nyligen när butikskedjan Stadium utannonserade 15 tjänster och fick 600 sökande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om