"Ett heltokigt system"

Jan-Erik Liikamaa fick ett inkassokrav för vattendebitering utan att ha fått varken påminnelse eller den ursprungliga fakturan från Haparanda kommun.

STRAFFAVGIFT. Jan-Erik Liikamaa påförs en förseningsavgift på 160 kronor. Enligt kommunen är det kundens ansvar att veta när vattenräkningen ska betalas.

STRAFFAVGIFT. Jan-Erik Liikamaa påförs en förseningsavgift på 160 kronor. Enligt kommunen är det kundens ansvar att veta när vattenräkningen ska betalas.

Foto: Göran Lahti

Haparanda2011-12-09 06:00

Förra torsdagen damp det ner i brevlådan hos Jan-Erik Liikamaa i Vojakkala.

Ett inkassokrav om vattendebitering med pålagd förseningsavgift om 160 kronor. Om fakturan inte betalas inom åtta dagar hamnar ärendet hos kronofogden.

Problemet är bara att det aldrig skickats ut någon ursprunglig faktura från
Haparanda kommun till Jan-Erik Liikamaa.

"Ingen påminnelse"
- Jag ringde till min fru och frågade om hon sett vattenräkningen för stugan, som det gällde. Det hade hon inte. När vi har berättat om detta till bekanta så hade fem andra hushåll drabbats av samma sak, säger Liikamaa.

Han ringde till kommunen och fick veta att kommunen inte skickar ut någon påminnelse samt att det är hans eget ansvar att hålla reda på när räkningen för vatten ska betalas.

- Inte har man väl koll på allt som ska betalas, speciellt kvartalsräkningar. Man betalar de räkningar som man får och tror att det är bra med det. Det är väl inte meningen att jag ska vara förmyndare åt kommunen, säger Jan-Erik Liikamaa.

Lena Svanberg, ekonomihandläggare vid Haparanda kommun, är medveten om att fler än Jan-Erik Liikamaa drabbats.

- Vi skickar ut räkningarna till postgirot, cirka 3.000 per kvartal, och ibland missar de någon. Kanske för att några kuvert klibbat ihop eller om postiljonen delat ut till fel adress. Det är tråkigt men det händer, säger hon.

Hon uppskattar att det är cirka fem hushåll per år som drabbas.

- Vi har de reglerna i vattenreglementet att kunden själv ansvarar för att betala sina vattenavgifter.

Hur ska man veta hur mycket man ska betala?

- Då får man ringa och fråga kommunen om beloppet,
säger Lena Svanberg.

Gör några undantag
Kommunen skickar inte ut några påminnelser utan har sålt bort tjänsten att driva in de obetalda räkningarna till företaget Marginalen inkasso.

Undantaget är räkningar gällande äldreomsorg och hyror, då påminnelser skickas ut.

- Orsaken är att kommunen hade väldigt stora belopp i skuldfordran för ett antal år sedan och då beslutade politikerna att göra så här.

Jan-Erik Liikamaa gillar inte systemet.

- Heltokigt, folk kan ju få betalningsanmärkningar helt ovetande om vad de skulle betalat, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!