"En meters marginal"

Vårfloden hotar att svämma över Ikea. Stadsviken norr om Ikeavaruhuset är reglerad av en vall mot Torne älv, men snart kan älvens vatten stiga över kanten och börja välla in.- Det är cirka en meters marginal just nu, säger Markus Kannala, teknisk chef, Torneå stad.

Inte orolig. Varuhuschefen Gunnel Norman är inte orolig trots att vattnet nu bara är en meter från att gå över vallarna.

Inte orolig. Varuhuschefen Gunnel Norman är inte orolig trots att vattnet nu bara är en meter från att gå över vallarna.

Foto:

HAPARANDA2007-05-25 01:13
De senaste tre dygnen har vattennivån i Torneälven stigit med nästan en meter. Markus Kannala menar att den konstgjorda vallen bara klarar en meter till.

- Älvens vattennivå är i dag (läs;torsdag) 3,5 meter över havsnivån. Vallen är beräknad att klara cirka 4,5 meter, säger han.

Kuriren frågade Jan Kangas, tekniskt ansvarig i Haparanda om läget.

Riskerar Ikeavaruhuset att bli översvämmat?

- Jag tror inte det. Men jag kan inga exakta siffror, det kan de bättre på finska sidan, säger Kangas.

Enligt Torneås experter så är läget alltså så att om vattennivån stiger med en meter så börjar älvvattnet fylla på Stadsviken. Då ligger Ikeavaruhuset och Ikanohuset illa till.

SMHI tror på stigande nivå
SMHI:s hydrologiska prognos på torsdagen är att flödet i de nedre delarna av Torneälven kommer att öka någon dag till. Fortsätter vattennivån att stiga i samma takt som de senaste dagarna så kan det innebära en katastrof för handelsområdet vid Stadsviken.

Kuriren har skrivit om Lars Sundelin, Hedenäset, som hållit koll på vattenståndet i Torneälven sedan 1960-talet.

- Nivån har stigit med 25 centimeter senaste dygnet, rapporterade Sundelin på torsdagen.

Vattennivån i gränsälven har alltså stigit med 87 centimeter de senaste tre dygnen. Till rekordnoteringen från 1968 är det bara 90 centimeter. Det är alltså ingen omöjlighet att vattnet stiger över den konstgjorda vallen och väller in i Stadsviken.

Osäker vall
Nivån i den reglerade Stadsviken är 2,5 meter över havsnivån just nu och om vattnet skulle börja forsa in från Torneälven så är utgången osäker, enligt Pasi Pohjanen, planeringsingenjör Torneå stad.

- Jag vet inte hur mycket vallen närmast Ikea tål, men jag vet att den nybyggda Granngatan ska klara ända upp till 4,5 meter över havsnivån, säger Pohjanen.

När Kuriren når Gunnel Norman, Ikeas varuhuschef i HaparandaTornio, och berättar om översvämningshotet blir hon överraskad.

- Oj, då. Vi har pratat om den risken tidigare, men inte den senaste tiden.

Vågar man handla på Ikea till helgen?

- Ja, absolut. Det ska inte vara någon fara, säger hon. Varuhuset ligger 4,3 meter över havsytan så vi känner oss trygga.

I Övertorneå kommun svämmade vägen från Juoksengi till Vyöni över under torsdagen. En bit av vägbanken innan bron till Ylitornio har också täckts av vatten, men där rapporterades under eftermiddagen att trafiken flyter på, så att säga.

I Kukkola forsar vattnet som det inte har gjort sedan våren 1995. Dagens notering visar att det flödar tre miljoner liter vatten per sekund i forsen, att jämföra med siffran 2,7 miljoner liter per sekund, föregående dygn. Där är redan en del byggnader under vatten och fler hotas av det forsande vattnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om