En bildskatt att ösa ur

En miljon fotonegativ med historiska bilder tagna av reportagefotografer i Haparanda åren 1895-1968. Den samlingen köper nu Haparanda stad av Bo Johansson, Ekerö.
- Hoppas att människorna här får ta del av bilderna, säger den förre Haparandabon.

HAPARANDA2007-05-12 06:00
Bo Johansson jobbade som fotograf och sålde bilder till länstidningarna på 1960- och 70-talen. Han tog också bilder av studentfirande, konfirmationer, bröllop och liknande arbetsuppdrag. Att han kom över den stora bildskatten var lite av en slump.
- Thure Lax ville sälja sin fotoaffär Rollstudios 1968. Han hade en torktumlare för foton som jag ville ha men Thure ville inte sälja någonting separat. När priset blev tillräckligt lågt så köpte jag hela rasket, berättar Bo Johansson.

Samling följde med
På köpet följde den minst sagt omfattande negativsamlingen med foton av Eric Rothfjell, Enar Sundberg, Bo Carlsson, Anders Wiinikka, Sven-Erik Johansson och Thure Lax.
- Dessutom finns det en stor mängd reproduktioner av Mia Greens foton, berättar Johansson.
Det är bilder från Tornedalen, mest från Haparanda och Torneå med allt från stadsbilder och vyer, reportagebilder som minsprängningsolyckan i Palovaara 1944, Olympiafacklans stafettfärd 1952, kungabesök och finska barnflyktingar.
- Bilderna på de finska flyktingbarnen med sina namnskyltar har legat i en plåtburk och de är snart förstörda, så jag hoppas att de tas tillvara, säger Johansson.

Ett fynd
Jobbet med att ordna och registrera materialet har gjorts av Bo Johansson och hans bror Karl-Erik Winsa. Haparanda stad köpte negativen för 40.000 kronor.
- Det är inte mycket pengar med tanke på vilken bildskatt det är fråga om. Vi ska gå igenom bilderna och digitalisera dem successivt, säger Eva Hannerfors, Haparanda stadsbildarkiv.
Kulturchefen Tapio Salo är entusiastisk över samlingen.
- Det här är 4-5 kubikmeter av jättevärdefullt och intressant material, så vi är glada att de har kommit tillbaka till staden, säger Salo.

Ville rädda dem
Sedan 1998 bor Bo Johansson och hustrun Eva Anundi i Ekerö, Stockholm. Numera är foto en hobby för honom och snart går han i pension från sitt jobb på Svensk kassaservice.
- Jag ville att bilderna skulle tas tillvara. Rätt vad det är sätter man näsan i vädret och nästa generation kanske förstör dem, säger Johansson.
Hustrun Eva, också bördig från Haparanda, inflikar att hon nog skulle ha slängt iväg samlingen av utrymmesskäl om hon fått bestämma.
- Men den sista tiden har jag faktiskt börjat titta på bilderna och det finns ju fantastiska historiedokument.
I köpet ingår också ateljépallar, förstoringsapparat och reprolåda som tros komma från den legendariska Mia Greens ateljé.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om