Ekfors kraft värt 50 miljoner

Energimyndigheten värderar Ekfors kraft AB till 50 miljoner kronor vid en eventuell tvångsinlösen. Det meddelade Charlotte Zackari, chefsjurist på energimarknadsinspektionen.
- Det är inte en acceptabel nivå, säger Mikael Styrman, VD Ekfors Kraft AB.

HAPARANDA2007-03-06 06:00
Efter de första förhandlingarna om eventuell tvångsinlösen av elbolaget vägrade Mikael Styrman att lämna in kompletterande uppgifter till fastighetsdomstolen i Luleå tingsrätt. Uppgifterna som efterfrågats gällde bland annat fastigheter, nätkartor, kundregister, driftscheman som behövdes för att kunna göra en korrekt värdering av elbolaget. Energimyndigheten angav ett värde på 20 miljoner kronor sin begäran om tvångsinlösen.
- Det fattas en etta framför eller en nolla efter det beloppet, sade Styrman om den värderingen.
Energimyndigheten tog då på sig att göra en ny värdering efter att ha gjort en grundligare undersökning.

Ny värdering
- Vi har kommit fram till beloppet 50 miljoner kronor, säger Charlotte Zackari, chefsjurist på energimarknadsinspektionen.
Beloppet är framräknad med hjälp av offentliga uppgifter och statistik samt den koncessionsansökan som Ekfors Kraft lämnat in nyligen, enligt Zackari som på måndagen skickade inlagan till tingsrätten i Luleå.

Också för lågt
Mikael Styrman menar att även detta belopp är för lågt.
- Det är inte en acceptabel nivå. Men med den här ökningstakten så bör de hamna rätt någon gång på senhösten, säger VD:n för Ekfors Kraft AB.
Styrman som vägrat att samarbeta med rätten har dock inte mycket att säga om beloppet om det blir frågan om tvångsinlösen, vilket han verkar medveten om.
- Vi har inte bjudit ut bolaget till försäljning. Vi är utsatta för ett anbudsförfarande i bästa Gudfadern-stil. De ger oss ett bud som vi inte kan tacka nej till, konstaterar Styrman.

Oklart om fortsättning
Rådman Göran Ekman som leder förhandlingarna i fastighetsdomstolen vill inte uttala sig om fortsättningen i målet.
- Jag vill läsa inlagan innan jag tar ställning till fortsättningen, säger han.
Huruvida det blir frågan om fortsatta förhandlingar eller om rätten tar beslut utgående från de uppgifter som energimyndigheten nu lämnat in är oklart.
- Frågan är om det lönar sig att ha förhandlingar när de inte vill medverka, sade rådman Göran Ekman tidigare till Kuriren i frågan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om