Egen organisation för unga tornedalingar

Unga i Tornedalen bildar en egen ungdomsorganisation. Det är Svenska tornedalingars riksförbund har tagit initiativet.

STARTAR FÖRBUND. Juliana Bergman är projektledare och har märkt att intresset för ett eget förbund är stort bland unga i Tornedalen.

STARTAR FÖRBUND. Juliana Bergman är projektledare och har märkt att intresset för ett eget förbund är stort bland unga i Tornedalen.

Foto: Privat

Haparanda2014-03-12 15:45

– Det finns jättemånga engagerade tornedalingar, men ingen organisation för de unga, säger projektledare Juliana Bergman.

I dag är tornedalingarna den enda nationella minoriteten som inte har ett ungdomsförbund. Ungdomsstyrelsen finansierar projektet, som ska leda till att en förening bildas.

– Det är ett projekt som hållit på några månader med målet att få till en organisering. Unga tornedalingar behöver en egen organisation, STR-T har haft lite svårt att locka unga till den egna organisationen, säger Juliana Bergman.

Vid en träff i Haparanda nästa helg är det tänkt att föreningen officiellt ska bildas. Intresserade bjuds in till en workshop som ska ge inspiration till fortsatt engagemang. En verksamhetsplan ska tas fram och förslag finns redan för styrelse och stadgar.

– Intresset är jättestort, vi har 40-50 platser och hoppas att vi ska kunna fylla dem, säger Juliana Bergman.

Vad som i huvudsak kommer att diskuteras bland deltagarna på workshopen och vilka frågor som blir de viktigaste att driva för föreningen framöver återstår ännu att se.

– Det är den här träffen i Haparanda som ska ge svar på vilka frågor som är viktigast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om