Dubbelt så många knölar

Fördubblad produktionskapacitet och kraftig ökning av omsättningen.  Det är tanken när Outinens Potatis slår upp portarna för sin nya anläggning i Haparanda.– Vi tror på det här. Livsmedel är en het potatis, säger Karl-Johan Outinen.

HAPARANDA2008-01-14 14:54
Denna vecka rullar produktionen i en alldeles nybyggd anläggningen för vidareförädling av potatis igång i Haparanda. Det är företaget Outinens Potatis, som flyttar från Niskanpää, två mil norr om Övertorneå centralort till Palovaara-området i Haparanda.
Ägaren Karl-Johan Outinen säger att valet stod mellan att jobba på i några år till i Niskanpää och sedan lägga ner, eller att expandera. Men satsningen på drygt 25 miljoner kronor var inte aktuell i Niskanpää.
– En en-kronas spik hade varit värd 25 öre om jag slagit den i väggen där. I Haparanda blir den förhoppningsvis värd mer än vad den kostat, säger Karl-Johan Outinen och syftar på det låga värde som fastigheter i glesbygden har.
– Banken ville inte låna pengar för investering i Niskanpää. Också logistikmässigt ligger  Hapa­randa bra till. Inte minst då vi vill öka vår försäljning i Finland.
Odlat i länet
Potatisen levereras av nio kontraktsodlare som finns i Piteå och norrut. Det enda som inte är länsodlat är färskpotatisen som kommer från Skåne.
Företaget säljer potatis som ren råvara och så vidareförädlat i olika former. Hit hör kulpotatis, som bland annat ätits på Nobelmiddagen.  Den senaste produkten är potatisgratäng, som blivit en stor succé och som bidragit till att de vidareutvecklade produkterna numera står för nästan hälften av omsättningen.
Kunderna är restauranger, storkök och handeln. Där finns företagets produkter i både Coops och ICA:s diskar. Hos ICA säljer man under deras eget varumärke.
Han är övertygad om att potatisen även i framtiden kommer att ha en central plats på våra matsedlar.
– Potatis är hett. Tacka stjärnkockarna för det. Skillnaden mot förr är att människor handlar allt mer färdiga/halvfärdiga produkter, menar han.
Medvetna kunder
Det betyder inte att kunderna inte är medvetna om nyttig och bra mat.
– Nej, tvärtom och för att få det kommer vi nog att få räkna med att betala mer för maten. Morgondagens odlare accepterar inte att jobba gratis, säger Karl-Johan Outinen.
De senaste dagarna har varit riktigt hektiska för alla som är involverade i bygget. Nedtagning och uppmontering av olika produktionslinjer sker etappvis. Går allt som planerat ska de förs­ta maskinerna i den nya anläggningen igång i dag måndag.
Sedan flyttas linjer successivt så att den sista, förkokningslinjen, kommer på plats i början av februari.
Den är en av de helt nya maskinerna i anläggningen. En bjässe på 60 ton som är 33 meter lång och fyra meter bred. Den kan koka 1.000 ton potatis i timmen. En rejäl kastrull alltså.
Bytet av maskinen bidrar stort till en mer automatiserad produktion. Inga människor behövs kring den.
När det gäller personal så gläds Karl-Johan Outinen över att samtliga utom en av de tio anställda följer med flytten till den nya anläggningen.
– De är riktiga stjärnor. Jag har inte gett upp hoppet om att få alla med, säger han.
Man gör inte en satsning på över 25 miljoner kronor om man inte tror på sin sak och några hot mot satsningen ser han egentligen inte. Bristen på råvara är dock ett problem.
– Tidigare, då jag var potatisodlare själv sa vi att tänkt om det fanns någon som förädlade varan. Nu finns det förädling, men för få odlare. Jag försöker uppvigla våra kontraktsodlare att odla mer, säger Karl-Johan Outinen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om