De jobbar för gamla stan

Utsmyckningarna i Haparanda är många  –  men de kommer inte riktigt till sin rätt. Det menar Jytte Rüdiger, kulturchef, som nu tillsammans med kollegor och Haparandas medborgare hoppas kunna skapa en attraktivare stad.

ARKITEKT. Elina Söderström, landskapsarkitekt, ska framställa en visuell bild av hur staden skulle kunna se ut, baserat på medborgarnas önskemål. "Potentialen finns verkligen här", säger hon och får medhåll av Jytte Rüdiger, kulturchef vid Haparanda stad, och Catharina Persson, egenföretagare i Haparanda.

ARKITEKT. Elina Söderström, landskapsarkitekt, ska framställa en visuell bild av hur staden skulle kunna se ut, baserat på medborgarnas önskemål. "Potentialen finns verkligen här", säger hon och får medhåll av Jytte Rüdiger, kulturchef vid Haparanda stad, och Catharina Persson, egenföretagare i Haparanda.

Foto: Sabina Nilsson

Haparanda2013-08-13 06:00

I slutet av juni arrangerade kulturenheten tillsammans med tillväxt- och planförvaltningen i Haparanda en workshop med syfte att utveckla idéer på hur Storgatan, Stranden och Torget ska bli attraktivare platser för såväl invånare som besökare. Deltog gjorde 35 Haparandabor och de idéer som kom fram under mötet ska nu bilda ett medborgarförslag.

–  Bland annat vill många ha fler mötesplatser och rusta upp badstranden för att nyttja den som aktivitetsplats, säger Jytte Rüdiger.

Varje år avsätter kommunen 500.000 kronor för inköp av konst. Pengar, som enligt Jytte Rüdiger, till att börja med bör gå till att lyfta fram de befintliga konstverken.

–  Det krävs att man ser över helheten. Miljön runt dessa konstverk är minst lika viktig. Bara en sak som belysning kan tillföra väldigt mycket. Dessutom saknas barnperspektivet. Genom konst kan barn och unga lära mycket om sin stad och dess historia så det bör man värna om, säger Rüdiger.

Facebookgrupp lockar

Efter workshopen bildade deltagarna själva en facebookgrupp under namnet Gamla stan och i dag har nära 400 Haparandabor anslutit till gruppen.

–  Det är jätteroligt att så många engagerar sig. Vi hoppas att ännu fler kommer till nästa möte där idéerna som tagits fram förra gången ska konkretiseras, säger Jytte Rüdiger.

Hon menar att det finns så många förslag men att det länge saknats någon som samlat in dem och tagit tag i frågan.

–  Nu ska vi tillsammans titta på vad som är det kommunala ansvaret och vad som kanske går att göra i projektform. Vi hoppas få med både barn och vuxna i det här arbetet  –  stan är ju trots allt till för alla.

"De är ledsna"

Catharina Persson, egenföretagare, har sin butik längs Storgatan. Hon träffar många Haparandabor i yrket och den senaste tiden har snacket på stan handlat mycket om hur Haparanda ska bli mer attraktivt och levande.

–  Många hemvändare som minns hur den här gatan var för många år sedan är förskräckta. De är ledsna för att det blivit så tomt här. Det är ingen tvekan om att något måste göras för att få stopp på den här trenden och som det ser ut är många beredda att engagera sig, säger Catharina Persson.

Kulturenheten i Haparanda

... vill skapa ett antal konstprojekt som bidrar till stadens estetiska utveckling

... önskar att medborgare ska vara delaktiga i konstprojekten

... arbetar med att utforma ett medborgarförslag där en bild tas fram för de tre kommande årens satsningar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om