"De har tagit min rösträtt"

Hon har röstat i varje riksdagsval de senaste 30 åren men i år nekades Taimi Sulkupuro att rösta - efter att ha rest 30 mil enkel väg från hemstaden Posio i Finland.

BESVIKEN. "Finska medborgare i utlandet mister aldrig sin rösträtt, men utlandssvenskar gör tydligen det", säger en besviken Taimi Sulkupuro.

BESVIKEN. "Finska medborgare i utlandet mister aldrig sin rösträtt, men utlandssvenskar gör tydligen det", säger en besviken Taimi Sulkupuro.

Foto: Privat

Haparanda2010-09-24 06:00
Taimi Sulkupuro kommer ursprungligen från Finland men har varit svensk medborgare i drygt 30 år. Åren 1990 - 1999 bodde hon i Haparanda men flyttade därefter till Jumisko, en by strax utanför Posio i Finland. Trots att det innebär en resa på 60 mil tur och retur har hon vid varje val tagit sig till vallokalen i Haparanda för att rösta.- Jag ser det som vår viktigaste rättighet men också som en stor skyldighet att lägga sin röst, säger Taimi Sulkupuro.Nekades att rösta
Taimi Sulkupuro infann sig i vallokalen i Marielund på valsöndagen. Hon saknade förvisso röstkort, men det ska inte innebära något hinder om man finns upptagen i röstlängden.- Jag tänkte att röstkortet kanske kommit bort i posten. Men jag var övertygad om att det inte skulle vara några problem att rösta, säger hon.Men si det gick inte för sig - inte alls. Valfunktionärerna hittade nämligen inte hennes namn i röstlängden och hon nekades att rösta. Inte med i röstlängden
Taimi Sulkupuro lät sig inte nöjas med det. Hon hade ju bevisligen röstat så sent som 2006. Hon hänvisades till kommunhuset och fick där hjälp att kontakta länsstyrelsen. Men det hjälpte föga.- Jag blev rent ut sagt förbannad. De sa att det kan bero på att jag bott utomlands i mer än tio år och därför inte längre finns med i röstlängden.Taimi Sulkupuro träffade även kommunalrådet Sven-Erik Bucht utanför vallokalen.Bucht bekräftar att hon mötte en upprörd Taimi Sulkupuro.- Ja, jag gjorde en snabbkoll och tydligen måste man anmäla att man ska rösta om man bott utomlands mer än tio år. Mycket märkligt att hon som varit aktiv och röstat i det senaste valen ändå kan ramla ur röstlängderna. Första riksdagsuppdraget?
Att förändra den regeln kan bli Sven-Erik Buchts första uppdrag i riksdagen.- Det är en lucka i vallagen och det här tänker jag sätta mig in i när jag börjar jobba i riksdagen för att försöka få till en förändring, säger Bucht.Men det är en klen tröst för Taimi Sulkupuro som fick åka de 30 milen tillbaka till hemmet i Finland - med oförrättat ärende.- Jag tycker att det är horribelt. Ingen har någonsin informerat mig om det. Kan inte myndigheterna skicka ut en förfrågan eller åtminstone informera om att jag måste anmäla mig. Jag känner mig djupt sårad, min medborgerliga rätt har tagits ifrån mig, säger Taimi Sulkupuro.
Svenskar bosatta i utlandet har rösträtt i riksdagsvalet och valet till Europaparlamentet men inte i valen till landstings- och kommunfullmäktige. Utlandssvenskar behåller rösträtten automatiskt i tio år efter det att man flyttat utomlands. Därefter måste man själv anmäla sig för en ny tioårsperiod.Källa: Valmyndigheten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om