De bidrar till menyn

Tossavainens lantbruk i Kukkola är med och bidrar till klimatveckans matsedel.
Här är klimatmedvetenhet en självklarhet.

Haparanda2012-10-11 06:00

Arne och Annika Tossavainen driver sedan slutet av 1980-talet Tossavainens lantbruk i Kukkola.

Under klimatveckan har de levererat polkabetor, morötter, gula morötter, vitkol, kolrot och palsternacka till skolorna.

- Det är jättebra att man ordnar den här veckan och att barn och ungdomar då får äta närproducerat, säger Annika Tossavainen.

Odlar allt mer
På gården i Kukkola finns ett femtiotal köttdjur, olika grönsaker och potatis. Förr bedrev paret även mjölkproduktion, men på grund av allergi blev de tvungna att lägga ner. Då började Annika Tossavainen i större utsträckning att ägna sig åt odling och i dag har hon en halv hektar full av godsaker.

Hon är inte bara klimatmedveten när det gäller mat och råvaror utan försöker överhuvudtaget att värna om miljön, vilket för henne är en självklarhet.

För bekväma
- Det krävs ofta så små saker. Som att tänka på vad man äter, sortera sopor och ta med sig egna kassar när man handlar, det är inte svårt och det tar inte mycket tid.

Enligt Arne Tossavainen är många människor i dag för bekväma för att engagera sig i klimatfrågor och tänka klimatsmart.

- Jag tror inte att folk i många fall tänker på det här med närproducerat och ekologiskt. Men det är väldigt viktigt och jag tror faktiskt att det blir lite bättre för varje år, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om