C kräver sponsring till dambandyn

HT Bandy Damer har den här säsongen inte fått sponsorpengar kommunen, trots att man spelar i en högre division än herrarna. Nu kräver Centerpartiet pengar till föreningen.– Det finns ett genusperspektiv i det här. När damerna gör någonting bra måste det uppmärksammas på kommunal nivå, säger Perarne Kerttu (C).

BUDGETRESA. På fredagen åkte HT Bandy till Kungälv för SM-semifinal. Först med buss till Boden och sedan nattåg.

BUDGETRESA. På fredagen åkte HT Bandy till Kungälv för SM-semifinal. Först med buss till Boden och sedan nattåg.

Foto: Nils Jönsson

Haparanda2014-03-07 15:51

En rad idrottsföreningar i Haparanda vill ha sponsring från kommunen. På måndag diskuteras frågan i kommunstyrelsens arbetsutskott och den 31 mars tar KS beslut. Redan nu går Centerpartiet ut med att HT Bandy Damer bör prioriteras och få pengar precis som herrlaget.

– De har sökt många gånger tidigare, nu måste man gå till beslut och stötta även damlaget, säger Sven Tornberg (C).

Idrottsföreningar i Haparanda söker i år tillsammans 2,1 miljoner i sponsorpengar, och fler ansökningar kan komma in under året. Men kommunens möjligheter att ge medel är begränsade. KS har totalt 1,4 miljoner till förfogande för sponsring till idrott och andra projekt och satsningar som föreningar genomför i år, enligt kommunchef Nadja Lukin.

Förra året avslogs ansökan från HT Bandy Damer på grund av att damsektionen inte var en egen förening. I stället delade herrlaget, Asplöven HC och Haparanda FF på cirka en miljon i sponsring, där Asplöven fick den största andelen. Nu är damlaget en egen förening och i år hoppas man på sponsring. Verksamheten har gått att bedriva den här säsongen i elitserien, även om det varit tufft, berättar föreningens kassör Camilla Palmelind.

– Vi har en del obetalda räkningar och har tagit lån. Vi har lite sponsring från företag, främst till resorna. Alla vi som jobbar med det här gör det ideellt, tjejerna spelar gratis av glädje för sporten.

Resorna är det som främst kostar, och den budgeten försöker laget hålla så låg som möjligt. När laget i helgen möter Kareby i SM-semifinal i Kungälv tar man tåget, en enkelresa på 18 timmar. Några gånger under den här säsongen har man valt flyg, andra gånger buss.

Vad skulle det betyda för föreningen av få bidraget av kommunen?

– Det skulle bli betydligt lugnare och inte lika stressande. Vi skulle kunna betala räkningar och spara undan till nästa säsong, till det startar igen i oktober.

Att dambandyn inte sponsrats av kommunen den här säsongen tycker Elisabeth Spolander Merefält, ordförande i herrföreningen, är diskriminerande.

– Det är väldigt dåligt, damerna är i en högre serie, ur genusperspektiv kan man nästan säga att damerna diskrimineras.

FAKTA: Föreningarna som vill ha pengar

De här föreningarna har hittills sökt sponsring av kommunen för 2014. Förra året betalades totalt cirka en miljon ut.

Asplöven HC: 750 000 kronor.

HT Bandy: 750 000 kronor.

HT Bandy Dam: 500 000 kronor.

Haparanda FF: 100 000 kronor, varav hälften avser damlaget.

Haparanda SKT: 15 000 kronor för att genomföra tävlingen Aspen Atletis Games.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om