Buller håller barnen vakna

Skramlande containrar har under två års tid väckt de boende på Sågaregatan i Haparanda. Grannarna har upprepade gånger försökt få svar från Banverket, men ingenting händer.
- Det har kommit till en punkt när vi inte klarar mer, säger Vigert Haapasaari.

HAPARANDA2007-07-21 06:00
Under två års tid har ar-
betet med skrotlastning pågått på bangården vid järnvägen i Haparanda. Denna ligger precis vid nedre delen av Sågaregatan där flera bostadshus står. Janne Lind och hans familj bor i huset som står närmast, cirka 50 meter från lastnings-
platsen.
- Vi är mest oroliga över att de flyttar närmare och närmare husen, säger han.

Väcks tidigt
Bullernivån är hög och skakningar i marken förekommer också. På senare tid har verksamheten utökats, och arbetet startar varje morgon runt klockan 05.00. Detta resul-
terar i att många av de boende väcks och det är framförallt barnen som drabbas. Arbetet pågår ofta under veckans alla dagar och slutar sent på eftermiddagarna.
- Till och med på helgen håller de på, säger Vigert Haapasaari.
Han har vid upprepade tillfällen kontaktat Banverket för att få svar på vilka riktvärden som gäller, samt vad de kan göra för att förbättra tillvaron för grannarna. Trots otaliga försök har de fortfarande inte fått något klart besked om vad som kan göras åt bullret. Han har också kontaktat Haparanda kommun, men då blivit hänvisad tillbaka till Banverket.
- Jag har talat med hand-
läggaren i telefon, men det enda svaret jag fick var att de ska se över ärendet.
- Vi känner att måttet är rågat nu, fortsätter han.

Buller över riktvärde
Banverket följer de riktlinjer som riksdagen beslutat om. Rekommenderad maxnivå för buller i ett bostadsområde, orsakad av trafik, är dagtid 55 decibel. Den gränsen överskrids klart i Haparanda. Vigert Haapasaaris egenköpta mätare visar på 80 decibel utanför husknuten, knappt 100 meter från lastplatsen. Nattetid är riktvärdet lägre, 45 decibel. Nu funderar Vigert Haapasaari på att även koppla in Naturvårdsverket, beroende på om bullret som grannarna på Sågaregatan är utsatta för klassas som trafikbuller eller industribuller.
- Jag har ställt den frågan flera gånger, men inte fått något svar, säger han.
Banverket ska påbörja en upprustning av bangården nästa år. Två spår ska elektrifieras och få ökad bärighet. Det har blivit ytterligare ett orosmoment för de boende. Lars Bergdahl, projektledare för upprustningen, säger dock att den nya verksamheten inte kommer att försämra läget.
- Vi kommer inte att flytta verksamheten närmare, och skrotlastningen kommer inte att öka, säger han.
Fakta/Buller
Trafikbuller i ett bostadsområde ska understiga 55 decibel dagtid, 45 decibel nattetid.
På ett diskotek utsetts man för 110 decibel, smärtgränsen för en människa ligger på 120-130 decibel.
Bullerstörningar kan bland annat orsaka sömnlöshet och koncentrationssvårigheter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om