Bucht bäst i landet

Haparanda blev tillsammans med Arvidsjaur bästa socialdemokratiska kommun med 60,9 procent av rösterna i kommunalvalet. Kommunalrådet Sven-Erik Bucht var förstås nöjd.
- Det har känts bra i valrörelsen, men så här stor seger trodde jag aldrig på, säger han.

HAPARANDA2006-09-19 06:00
Socialdemokraterna i Hapa­randa gick framåt från 16 till 22 mandat av 35 och nådde det bästa resultatet någonsin för partiet med 60,9 procent av rösterna, helt egen majoritet således.
Sven-Erik Bucht anade precis som de flesta andra att det skulle gå bra i valet men menar ändå att han inte tagit ut segern i förskott.
- Det har känts bra i valrörelsen, men så här stor seger trodde jag aldrig på. Det känns härligt, det är många som har jobbat hårt för det här, säger en sprudlande glad segerherre.

Ikeaeffekt
Att han lyckats ordna Ikea­etableringen till gränsstaden nämn av de flesta experter som orsaken till valframgången, men Bucht menar att det inte är hela sanningen.
- Det är inte bara Ikea, hela den expansion som sker nu har gett kommuninvånarna en framtidstro. Vi påbörjade en satsning 2003 på att förbättra näringsklimatet i kommunen och valresultatet visar att vi har förtroendet att fortsätta driva vår politik, säger kommunalrådet.
Att sossarna nådde egen majoritet innebär ett stort ansvar, enligt Bucht.
- Vi ska inte vara kaxiga utan ödmjuka och vi är öppna för samverkan med de andra partierna, säger han.
Haparanda har utropats som landets soffliggarkommun nummer ett, och även i årets val var siffrorna föga smickrande. I kommunalvalet 2002 var andelen 56,3 procent, i år blev det en ökning till 58 procent. I valet till riksdagen där endast svenska medborgare får rösta var siffran något bättre 66,3 procent.
- Det är naturligtvis tråkigt med ett lågt röstdeltagande, men vi får glädjas åt att det i alla fall ökar, säger Bucht, som dock märkt av ett ökat antal medlemmar och aktiva i det egna partiet.

Moderaterna backar
Sossarnas framgång ser ut att ha kommit på bekostnad av de borgerliga partierna. Samtliga går bakåt i kommunalvalet, främst moderaterna som tappar två av sina sex mandat från förra valet.
- Det var väntat, men inte att tappet skulle bli så stort, säger Lars Spolander, moderaternas ordförande i Haparanda.
Spolander menar att man under valrörelsen satsat på riksdagsvalet, och gett loppet förlorat i kommunalvalet.
- Vi ser ju att vi i valet till riksdagen fått 200 fler röster än till kommunfullmäktige, de tappade rösterna är väl att betrakta som en "Buchtpremie" för hans arbete med Ikea-etableringen, säger Spolander.

Smulor till Norrbotten
Han är förstås glad över partiets framgång i riksdagsvalet och menar att en borgerlig regering främjar företagsklimatet i kommunen.
Lika glad över maktskiftet i landet är inte Sven-Erik Bucht, förståeligt nog.
- En borgerlig regering framröstad av Stockholmsmoderater kommer att medföra att det bara blir små smulor som faller ner över Norrbotten, tror Bucht.
Karungisonen låter inte den sorgen tynga honom, han vilar inte på lagrarna utan är i full gång dagen efter succén i kommunalvalet.
- Jag sitter i möten hela dagen, men kom förbi på fikarasten, säger han när Kuriren ringer.
Efter intervjun skyndar han tillbaka till arbetet med att forma det framtida Haparanda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om