Branden blev början till slutet

Cape East har inte varit någon gynnsam affär för Akelius Fastigheter AB.
- Penningmässigt blir det total förlust på över 150 miljoner kronor, säger Roger Akelius, grundare av Akelius Fastigheter.

BYGGPLATS. I dag pågår renovering av spa-delen som beräknas bli klar under första kvartalet 2013. Restaurangen har fortfarande inte åtgärdats efter branden.

BYGGPLATS. I dag pågår renovering av spa-delen som beräknas bli klar under första kvartalet 2013. Restaurangen har fortfarande inte åtgärdats efter branden.

Foto: Sabina Nilsson

Haparanda2012-12-15 06:00

Det är bara röda siffror i Cape Easts årsredovisningar. Miljonförlusterna avlöser varandra, ofta gick företaget över 20 miljoner back per år.

Enligt Roger Akelius var det väntat.

- De första åren kan visa stora förluster, men syftet är att bygga upp en stor kundkrets och bättre kvalité för att på sikt göra vinst, säger han.

Enligt Roger Akelius har Akeliusgruppen med systerbolag tillgångar för 40 miljarder kronor, Cape East var en investering på cirka 200 miljoner, alltså endast en halv procent av värdet. När han köpte anläggningen hade han inga speciella mål eller förväntningar.

- Det har jag aldrig när jag gör affärer. Däremot en konstant strävan efter att förbättra de verksamheter där Akelius ingår, säger han.

Ledsnade till slut
Under de drygt fyra år som Cape East ägts av Akelius har många investeringar skett. Allt från världens största bastu, till renoverade rum och nybyggd spa-anläggning.

Omsättningen ökade för varje år och anläggningen blev snabbt ett attraktivt turistmål.

Innan branden var tanken att satsa ytterligare 80 miljoner men så blev inte fallet. Roger Akelius pekar på tre faktorer som fick honom att ledsna och ge upp.

- Först var det regeringens beslut om att stoppa avdragsrätt för normala lån från utomeuropeiska länder, sedan branden och slutligen Tillväxtverket som hotade med att kräva tillbaka startbidraget eftersom verksamheten avbrutits, säger han.

Kostsamt
Nu har han bestämt sig för att sälja Cape East och i dag finns flera intressenter. Han vill inte avslöja något om den pågående försäljningen.

- Det handlar om att näst intill ge bort anläggningen till någon jag litar på.

Enligt Akelius har hans tid som ägare av anläggningen varit spännande och inspirerande.

- Visserligen förlorade jag massor av miljoner, men jag hade oerhört roligt under tiden. Jag har skissat och räknat tusen timmar på hur Haparanda ska kunna utvecklas, visst finns förutsättningar redan i dag, men egentligen bara för dem som bor på platsen.

Hade du sålt även om branden inte inträffat?

- Nej. Då hade vi kört vidare, men enbart byggt ut med extra konferenshall och extra matsal för att kunna ta emot större konferenser, säger Roger Akelius.

All kontakt med Roger Akelius har på hans begäran skett via mejl.

Omsättning

Family Resort Cape East KB

2008-07-01 till 2009-12-31:

Nettoomsättning: 16.081.228 kronor

Årets resultat: -31.062.409 kronor

2010:

Nettoomsättning: 23.327.209 kronor

Årets resultat: -21.629.841 kronor

2011:

Nettoomsättning: 45.702.977 kronor

Årets resultat: -21.638.176 kronor

Från uppgång - till fall

Augusti 2007: Elisabeth Norman öppnar Sveriges ostligaste hotellanläggning, Cape East.
Oktober 2007: Företaget satsar på gastronomi i världsklass med tv-kocken Anders Dahlbom i spetsen.
Februari 2008: Satsningen på shoppingturistande familjer kammade noll. Anläggningen byggs om för att passa konferensgäster.
Mars 2008: Cape East blir spa med Jean-Paul Pozzi som ny platschef.
April 2008: Elisabeth Norman säljer Cape East till sin borgenär, Akelius Hotell och Fastigheter AB för 60 miljoner kronor.
April 2009: Anläggningen byter inriktning från enkelt övernattningsställe till en anhalt för weekendgäster och konferenser. Flera rum rustas upp.
September 2010: Världens största bastu slår upp portarna. 
November 2011: Cape East utses till bästa spa-anläggningen i landet av Aftonbladet.
Sommaren 2012: På grund av säkerhetsbrister, teknikproblem och vattenläckage i spa-delen rustas den upp för 20 miljoner kronor.
Juli 2012: Delar av restaurangbyggnaden och en förrådsbyggnad fattar eld. Branden är omfattande och får stora konsekvenser. Anläggningen bommas igen – tills vidare.
Augusti 2012: De 44 anställda sägs upp på grund av arbetsbrist och framtiden för Cape East är oviss.
December 2012: Roger Akelius uppger att förhandling pågår och att han ska sälja hela anläggningen Cape East.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om