Boende med fantastisk vy

Snart kan det byggas lägenheter i det gamla vattentornet i centrala Haparanda. Tegelbyggnaden från 1919 är närmare 50 meter hög och de boende kommer att få en fantastisk vy över grannskapet.
- Det är onekligen häftigt, säger kommunchefen Christina Lugnet om planerna.

HAPARANDA2007-05-05 06:00
Vattentornet är inte längre i bruk utan huserar nuförtiden kommunens oljepannor för fjärrvärme. Många invånare i gränsstaden har lämnat in förslag om att den anrika byggnaden borde användas till bostäder eller till utsiktstorn med kafé som grannstaden Torneå har i sitt vattentorn. Nu kan det alltså bli verklighet.
- MAF arkitektkontor är intresserade av att bygga bostäder i tornet. Idén har ju funnits länge och jag ser inga hinder för det, säger Christina Lugnet.
Kommunstyrelsens arbetsutskott kommer på måndagen att besluta om MAF arkitektkontor i Luleå kan få optionsavtal för att köpa vattentornet och bygga lägenheter där. MAF föreslår ett pris för byggnaden på en halv miljon kronor.
- De ska tydligen bygga en byggnad som dockar mot tornet för att få plats med fler bostäder, säger Lugnet.
När Kuriren når toppen av tornet på trötta och vingliga ben så är belöningen den vidunderliga utsikten när hela Haparanda och Torneå breder ut sig.
- De måste nog bygga en hiss, säger ciceronen Lars Merefält underfundigt och något andfått.
Tidsplanen är osäker men först måste värmeverkets oljepannor tas ut och placeras någon annans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om