Projektet Kunskapsöverföring och innovationer i europeiska gränsregioner startade för två år sedan. I studien ingår bland annat att undersöka kunskapsöverföring inom turismsektorn i Haparanda och Torneå.
Resultatet tyder på att kulturella skillnader utgör ett hinder för utvecklingen på området. Forskarna skriver att: ”studien visar att de kulturella olikheterna mellan chefer och kunder i Finland respektive Sverige är ett hinder som begränsar det potentiella kunskapsutbytet.
En otillräcklig grad av utbyte av idéer och innovationer bör betraktas som negativ för den regionala utvecklingen”.
Långsiktigt arbete
Haparandas kommunalråd Gunnel Simu (S) menar att detta är något grannstäderna jobbat med de senaste 25 åren.
–· Vi är medvetna om de kulturella skillnaderna men det viktiga är att vi jobbar på med den här frågan för att kunna dra nytta av att vi bor och verkar i två olika kulturer, säger hon.
Efter intervjuer med företrädare till små och medelstora företag inom tjänstesektorn på vardera sida av gränsen samt enkäter med människor från städerna har forskarna kommit fram till att svenska chefer inom servicesektorn behöver mer tid för att diskutera och överväga nya idéer och förslag än sina finska kollegor.
Detta är något som Torneås stadsdirektör Raimo Ronkainen kan hålla med om.
–· I Sverige vill man diskutera sig fram till beslut, gärna i grupp, medan man kanske oftare tar egna och snabbare beslut i Finland. Det finns många skillnader mellan städerna och i vissa fall kan det vara problematiskt, men vi jobbar för att hela tiden lära av varandra.
Lära av varandra
Både Simu och Ronkainen är nöjda med det samarbete som hittills gjorts och planeras mellan städerna, även om de är överens om att det fortfarande finns mycket att göra på området.
–· Detta är mycket en ledarskapsfråga, det kan finnas skillnader i hur man leder och jobbar men jag tror inte att de kulturella skillnaderna på sikt är något hinder för utvecklingen av regionen, säger Gunnel Simu.
Blir ett hinder i gränsutbytet
Kulturella olikheter bland chefer och kunder i Torneå och Haparanda leder till bristande kunskapsöverföring mellan städerna. Det visar ny forskning.
Studien
– är ett pågående EU-finansierat forskningsprojekt
– görs av Adi Weidenfeld, Peter Björk, Hanken School of Economics, Finland, Allan Williams, University of Surrey, UK och Joakim Byström, Umeå universitet, Sverige
– baserar sig på intervjuer med företrädare för små och medelstora företag inom tjänstesektorn och enkäter med svenska besökare i Torneå och finska besökare i Haparanda
– ska försöka fastställa mer subtila kulturella och kognitiva skillnader mellan företrädare och kunder i städerna för att påvisa om och hur detta påverkar kunskapsöverföringen