Bil i lågor på bensinmack

En stulen Volvo 244 fattade eld när den backades in i en sedelautomat vid Preems automatstation utanför centrala Haparanda mitt emot Ikanos och Ikeas varuhus.
- Man blev orolig när man såg rökmolnet från macken, säger räddningsledaren Lars-Gunnar Huhta.

HAPARANDA2006-08-15 06:00
Det var vid femtiden på måndag morgon som räddningstjänsten larmades om bilen som stod i
lågor vid Preems automats­tation. en ryckte ut och satte omedelbart igång släckningsarbetet.
- Bilen hade backats rakt in i sedelautomaten som stod intill en av bränslepumparna. Lågorna var flera meter höga och slog upp i taket ovanför, berättar Lars-Gunnar Huhta, räddningsledare vid räddningstjänsten i Haparanda.
På behörigt avstånd släcktes branden med vatten och skum. Sedan bogserades bilen bort från platsen.
- Den satt rejält fast och det var bensintanken som slagits sönder så att bensinen antändes, säger Huhta.

Stor spridningsrisk
Branden bedömdes naturligtvis som mycket farlig på grund av all bensin och diesel som fanns i pumparna. Bensincisternen står ovan jord bredvid pumparna. Ett trettiotal meter därifrån finns en OKQ8-station.
- Det är alltid stor spridningsrisk såna här gånger och nog darrade man lite på manschetten när man såg det svarta rökmolnet från macken, säger räddningsledare Huhta som med sina mannar alltså lyckades släcka branden.
På tomten mitt emot står Ikanos och Ikeas varuhus som är under byggnation och befann sig därmed också i farozonen.

Idiotiskt tilltag
Huhta menar att tilltaget är idiotiskt och får med håll av mackägaren Erik Wikberg, Haparanda som kontaktades vid halv sextiden på morgonen av Huhta.
- Dumdristigt och barnsligt, jag tömmer automaten flera gånger per dygn så där finns aldrig några större summor, säger Erik Wikberg.
På grund av branden så fick inte förövarna med sig några pengar, automaten är utbränd och elden och röken har förstört stora delar av taket och pelarna vid stationen.
- Det är skador för flera hundra tusen kronor, säger en upprörd Wikberg som tillägger att det var tur att han inte kom dit när förövarna var kvar.
- Då vet jag inte vad jag skulle ha gjort, säger Wikberg som är mycket arg.
Han berättar att det är minst tionde gången som hans sedelautomater har utsatts för skadegörelse. Dock var det första gången som det har uppstått en eldsvåda.

Stulen bil
Volvon som användes var stulen och när Kuriren är vid platsen kommer ägaren till den utbrända bilen Åke Zachari till platsen.
- Det svider i hjärtat. Vi skulle ju åka till min son i Övertorneå som fyller år i dag, säger Zachari som är pensionerad polis.
Volvon var låst och stals från hans garage på Repslagaregatan på Vallenområdet. Då bilen bara är trafikförsäkrad får Zachari själv stå för bärgningskostnaden och bilen stod kvar ännu på måndagseftermiddagen.
Haparandapolisen har inga spår efter förövarna men sätter ytterligare en bilstöld i samband med händelsen. En vit Saab 9000 med registreringsnummer NFW 173 som stals från intilliggande bostadsområdet Marielund efterlyses och polisen är tacksamma för tips från allmänheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om