Bärföretaget kan bli utan utländska bärplockare i år

Vanligtvis har bärföretaget Polarica kring 1000 viseringsplockare per år men i år kan det bli utan. "Huvudvolymen kommer via viseringsplockare och kommer inte de blir det en råvaruminskning på 70-80 procent" säger Matti Sarala, produktionschef Polarica.

"Om det blir så att det inte kommer några utländska bärplockare kommer inte bara vi påverkas, utan alla bärföretag i Sverige" säger Matti Sarala, produktionschef Polarica.

"Om det blir så att det inte kommer några utländska bärplockare kommer inte bara vi påverkas, utan alla bärföretag i Sverige" säger Matti Sarala, produktionschef Polarica.

Foto: Linda Danhall

Haparanda2020-05-21 17:00

För drygt en vecka sedan gick Migrationsverket ut med oroväckande siffror om att blott 200 ansökningar om arbetstillstånd för bärplockning kommit in, mot förväntade 7000 stycken.

På grund av coronakrisen kan det bli så att bärföretaget Polarica i Haparanda står utan utländska säsongsarbetare.

– I år ser det ut som att det är på väg mindre utländska plockare än tidigare vilket beror delvis på coronakrisen men också att det varit dålig bärskörd de senaste två åren. Många plockare har tänkt pausa ett år, säger Matti Sarala.

Trots inreseförbudet inom EU har Sverige bedömt att utländska bärplockare får komma in i landet då de tillhör livsmedelsindustrin. Men i Thailand, vart de flesta viseringsplockarna kommer från, gäller utreseförbud och det är inte säkert att Thailändska myndigheter släpper iväg dem.

– Om det blir så att det inte kommer några utländska bärplockare kommer inte bara vi påverkas, utan alla bärföretag i Sverige. Huvudvolymen kommer via viseringsplockare och kommer inte de blir det en råvaruminskning på 70-80 procent, säger Sarala.

Hur drabbar det här företaget ekonomiskt?

– Efter två dåliga bär år har vi inga bufferlager kvar så det kommer påverka oss mycket och vi kommer behöva hitta andra källor som exempel import. Volymen blir svår att ersätta och hittar vi inte en lösning måste vi anpassa verksamheten, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!