Både ris och ros till kommunerna

Läget bland länets kvinnojourer är bra i avseendet att nästan alla har anställd personal i dag. Däremot är skillnaden stor i samarbetet med den egna kommunen. I Kalix och Luleå är betyget bra medan Älvsbyn och Haparanda har mer att önska. Det framkom när kvinnojourerna i Norrbotten höll årsmöte under helgen.

FRAMÅT. Allt fler kvinnojourer har kunnat anställa personal tack vare regeringens pengar. Nu är frågan vad som händer när bidraget försvinner, säger Eva Engman och Lina Ploug.

FRAMÅT. Allt fler kvinnojourer har kunnat anställa personal tack vare regeringens pengar. Nu är frågan vad som händer när bidraget försvinner, säger Eva Engman och Lina Ploug.

Foto: Britt-Louise Spets

HAPARANDA2008-03-31 06:00
Ett 20-tal representanter från länets kvinnojourer fanns på plats vid helgens årsmöte i Haparanda där även Lina Ploug, ordförande för Roks, Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige, deltog. I dag finns kvinnojourer etablerade i alla kommuner förutom Arvidsjaur och Arjeplog, men förhoppningen är att även de kommer att starta verksamhet, enligt Eva Engman, ordförande i Kvinnojourer i Norrbotten. Förutsättningarna för kvinnojourerna visar sig dock skilja sig åt bland de olika kvinnojourerna avseende samarbetet med kommunen. Olika
2006 införde regeringen möjligheter för kvinnojourerna att söka medel via länsstyrelsen för att utveckla stödet till våldsutsatta kvinnor. Från 2007 övergick ansökningsförfarandet till kommunerna som sedan skulle samverka med kvinnojourerna i arbetet för dessa kvinnor. Men det har visat sig fungera si och så beroende på kommun, enligt Eva Engman. -  Vissa har inte ens brytt sig om att söka pengar och inom andra har utbetalningen stannat inom socialförvaltningen utan att kvinnojouren ens har tillfrågats, säger hon. Haparanda är ett exempel på det senare. -  Där har kommunen använt pengarna till utbildning av den egna personalen trots att det även ska handla om utveckling av kvinnojourens arbete, säger Eva Engman. I Älvsbyn är situationen ännu värre, enligt Engman. Där får kvinnojouren ingen respons alls. Trots att de ringt vid flertalet tillfällen hittar de inte ens någon att prata med vid kommunen. Bra betyg
Bättre betyg får Kalix och Luleå där samarbetet fungerar bra. I Kalix har en person anställts på heltid och dessutom har tjejjouren kommit igång med sin verksamhet, -  Där får kvinnojouren de resurser de begär, säger Eva Engman. Regeringens extrapengar tilldelas fram till årsskiftet men behovet kvarstår. Därför är det oroande vad som händer efter 2008, enligt Lina Ploug, Roks ordförande. -  Regeringens extrapengar har varit mycket bra eftersom vi har kunnat anställa fler men frågan är vad som händer sedan. Vi är fortfarande i behov av medel, säger hon. Roks kommer därför att fortsätta att försöka påverka regeringen så bidragen fortsätter att komma även efter 2008 och att kommunerna fortsätter att betala ut dem, enligt Lina Ploug.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om