Islossning är som ett naturens gladiatorspel. Det lockar åskådare, ju fler desto mer dramatiskt det blir. Kuriren har genom åren rapporterat om islossningar av guds nåde där hus har svepts iväg och isproppar som fått vattennivån i Torneälven att stiga flera meter på nolltid.
Första året som undertecknad arbetade som reporter höll det på att sluta illa. En man från Kukkola intervjuas om ismassor som tornat upp sig några hundra meter ut i älven. Mannen säger plötsligt till reportern:
- Ta din kamera och spring!
Kexis kväde
Kameran stod på en brygga, högt uppdragen på land. Men inom en några sekunder var hela bryggan under vatten och reportern stod 20 meter högre upp och flåsade. Hade inte mannens bastu varit kedjad till en stor björk så hade den åkt söderut - nu som flytbastu.
Men alla islossningshistorier bleknar i jämförelse med Keksis kväde om islossningen 1677 i Torne älv. Här ett utdrag:
Fram till Kukkola gick floden
där blev Harila förhärjat
Isen hälsa på hos Paulus
floden frakta med sig kvarnen
Gummorna de gny och gorma
ty de måste has med handkvarn
Poeten Antti Keksi (1622-1705) beskriver den våldsamma islossningens väg söderut längs Tornedalen. i sin framfart drog den med sig hus, kvarnar och husdjur. Boende längs älven fick fly för sina liv.
Vissa kriterier
Det finns ett antal kriterier som måste uppfyllas för en riktigt dramatisk islossning, enligt Svante Spolander som har bott vid Torne älv hela sitt liv
- Bland annat ska det vara en riktigt kall vinter, men snön ska komma sent. Då blir isen tjock. Om det sedan blir en snabb uppvärmning på våren, en riktig ryssvärme - ja, då kan det bara explodera igång. Islossningen 1677 måste alla kriterier ha uppfyllts, säger Svante Spolander.
Familjen Spolander driver Kukkolaforsen Turist och konferens, och en nyhet i år är islossningsutflykter.
- Islossningen är ett kännetecken för Tornedalen, det märker jag när jag träffar folk söderifrån. Vi vill lyfta det ytterligare, gärna med guider från byarna, människor som varit med om rejäla islossningar, säger Svante Spolander.
Ni vill ha lite mer fart på islossningen än i år då?
- Ja, det är klart att det blir en annan upplevelse. Det är en spänning i luften när det rör sig och låter om isblocken som krasas sönder. Men man vill förstås inte att det ska gå illa, det får vara sådär lagom dramatiskt, säger Svantes hustru Margit Spolander och ler.
Men islossningen är inte över, när som helst kan en ispropp bildas och då visar åter moder natur sina krafter.